(LANDET RUNDT/ FJELLHEIMEN:) Øyvind (60) har tråkket høyt og lavt over hele landet. September den beste tiden for sykkeleventyr i fjellet, sier han.
– Om sommeren kan det være ubehagelig varmt for fjellsykling, mens høsten fort blir bikkjekald. September er en perfekt mellomperiode som ofte blir oversett.
Øyvind Wold (60) jobber som frivillighetskoordinator i Røde Kors, og har skrevet flere bøker om både små og store sykkelturer i Norge. I oktober er kanskje fjellet på sitt aller vakreste, men Wold ofrer gjerne litt av fargenyansene i bytte mot behagelige temperaturer, lengre dager og folketomme grusveier.
– September er en stillhetens måned, før høstferien bringer med seg tusenvis av turister. Uansett om det bare er snakk om en liten dagstur, er det nå folk bør komme seg ut i fjellet, sier han.
Endeløse eventyr
For Wold var «norgesferie» standarden lenge før covid kom på banen. Mens mange av oss drømmer om fjerne himmelstrøk, har ikke Wold vært utenfor landets grenser de siste 25 årene – og har heller ingen planer om det.
– Potensialet for sykkeleventyr i Norge er bokstavelig talt endeløst. Selv i hjemtraktene dine finner du nesten alltid noe nytt å utforske om du bare tar en titt på kartet, sier han.
Wolds turplanlegging starter fremdeles med nesa i et kart. Særlig er det gamle kjerreveier, småstier og steder der biler ikke har tilgang, som trigger eventyrlysten.
– Noen foretrekker turer der man slipper å tenke så mye på veivalg og kart. Flere steder, for eksempel Geilo, Hemsedal og Valdres, er fulle av skiltede løyper som gjør navigeringen mye lettere, sier han.

Henrik (30) har drevet med lidenskapen siden barndommen: – Jeg har egentlig vokst opp her nede
Elektrisk renessanse
Har du aldri syklet i fjellet før, er du ikke alene. De siste årene har fjellheimen vært full av nybegynnere. Og det blir stadig flere, sier Wold.
– Jeg krediterer særlig elsykkelen for pågangen. Elektrisk drahjelp gjør fjellsykling tilgjengelig for så å si alle. Det er fantastisk å se 8-åringer og 80-åringer sykle i samme tempo. Og hvis det ikke er aktuelt å legge 40.000 kroner på bordet, har det etter hvert blitt veldig mange steder som leier ut elsykkel i fjellet, sier han.
Selv om du nyter livet på en bred og behagelig grusvei under en skyfri himmel, gjelder fortsatt fjellvettreglene når du ferdes i høyden. Uansett hvor kort eller enkel turen er, kan forholdene endre seg fort – enten det er temperaturen som synker, tåken som ruller inn, eller sykkelen under deg som svikter.
– Hvis man ikke har brukt sykkelen sin på en stund, bør man ta en service på verksted først. Sørg for å få riktig trykk i dekkene, og se til at bremser og gir er justert. Det er vel verdt hundrelappene å kunne stole på sykkelens tilstand. Når du sykler i fjellet, er fallhøyden mye større om noe svikter, sier han.
Her følger Øyvind Wolds fem tips til sykkelturer i høstfjellet:
Rondane: Mysuseter til Rondvassbu
En av landets fineste fjellsykkelturer tar deg rett inn blant Rondanes totusenmetertopper. Underveis kommer man opp i litt over 1200 meters høyde. En litt seig motbakke i starten kan unngås om man parkerer ved Spranget (1080 moh.). Da blir turen kun seks kilometer hver vei. Rondvassbu ligger flott til ved Rondvatnet, med betjent overnatting og mange turmuligheter, blant annet til den spektakulære kløften «Jutulhogget».
Lengde: 21 kilometer t/r
Samlet stigning: 480 meter
Underlag: Grus
Gradering: Lett til middels
Dovre: Hjerkinn til Dombås via Grimsdalen
«Tour de Dovre», en skiltet og nesten bilfri rundtur, har fått mange ferske syklister opp på fjellet. Underveis er det overnattingssteder i passende avstand og flotte steder å raste. Elsykler kan leies flere steder underveis. Folldalen, fra Hjerkinn til Folldal sentrum, er svært lettsyklet. Den vakre Grimsdalen fra Atndalen til Grimsdalshytta har også lange, flate, familievennlige strekk. Fra Vegaskillet til Dovre venter 11 kilometer sammenhengende nedoverbakke, så sjekk at bremsene er i god stand! Øverbygdsvegen nordover til Dombås byr på suveren utsikt.
Lengde: 93 km
Samlet stigning: 1160 hm
Underlag: ca. 50/50 asfalt og grusvei
Gradering: Middels krevende
Gudbrandsdalen: Skei til Gålå på Peer Gynt-vegen
Peer Gynt-vegen fra Skei til Espedalen er rundt seks mil lang og går i frodige og idylliske setertrakter vest for Gudbrandsdalen. En passende dagstur kan være å starte på Skei og overnatte ved Gålå. De første tre kilometerne har en del stigning, deretter blir det mye lettere sykling. Turen passerer en rekke fjellvann og gir utsyn til både Jotunheimen og Rondane. Elsykkel kan være en fordel for dem som ikke er sykkelvante. Ønsker du en litt lengre etappe, er det 11 kilometer videre fra Gålå til Fefor hotell.
Lengde: 28 km
Samlet stigning: 577 hm
Underlag: Grusvei
Gradering: Middels krevende
Hedmarksvidda: Budor til Nordhue
Hedmarksvidda har ingen topper over tusen meter og derfor mindre status hos topptur-samlere. Men denne litt bortgjemte vidda kan tilby ro, fred og flott sykling. En sikker vinner går til en av de høyeste toppene: Nordhue (772 moh.), som gir flott utsikt over deler av Løten, Elverum og Hedmarksvidda. Vil man gjøre turen lengre, kan man sykle nordover fra Øysætra-krysset via Storigarden til Gitvola sæter. Her er det også motbakker, men mye slakkere enn mot Nordhue.
Lengde: 11 km t/r
Samlet stigning: 350 hm
Underlag: Grusvei
Gradering: Lett til middels
Hafjell: Hitfjellrunden
En populær sykkeltur, der man kan starte nesten tusen meter over havet ved Pellestova og sykle på fine veier rundt fire fjell: Veslefjell, Hitfjell, Kriksfjell og Reinsfjell. Runden er generelt kupert, men har også lette strekk. Selv om man starter like ved alpinanlegget i Hafjell, rett ved en stor hytteby, er det lite biltrafikk på turen. Egner seg for de fleste, inkludert sykkelvante barn fra 10–12 år.
Lengde: 24 km
Samlet stigning: 350 hm
Underlag: Grusvei
Gradering: Lett til middels
Mikroeventyr på sykkel
Du trenger ikke reise langt, planlegge nøye eller ta fri fra jobb/skole for å dra på sykkeleventyr. S240 (sub-24 hour overnighter) er en turform som ble popularisert av Grant Petersen fra Rivendell Bicycle Works i California, USA. Dette er overnattingsturer med varighet på under 24 timer, som ofte strekker seg fra ettermiddagen til morgenen etter. Biolog, forfatter, foredragsholder og ihuga tursyklist Mikkel Soya Bølstad har lenge vært fan av konseptet.
– I en travel hverdag med familie og sykkelgeskjeft slet Petersen med å komme seg ut på eventyr. Likevel fikk han til 50 overnattinger over en periode på fem år, uten å bruke helger eller ferie. Som regel dro han ut etter arbeidstid, syklet noen kilometer, slo opp telt og kom tidsnok tilbake til å dra på jobb dagen etter, forteller Bølstad.
I skrivende stund er Bølstad på en lengre sykkeltur mellom Kongsberg og København, men for forfatteren er kortere eventyr i nærmiljøet «hjørnesteinen» i tursykling.
– Jeg elsker å være på langtur, men de korte eventyrene er mye viktigere for å lade batteriene i hverdagen. I Norge er de aller fleste heldige nok til å leve i sykkelavstand fra flott natur, sier han.
Lav fallhøyde
Mikroeventyr har flere fordeler, spesielt om du er nybegynner. Ikke bare stiller de mindre krav til timeplanen din, men også til utstyr og erfaringsnivå.
– Mange tror at man trenger hauger med fancy utstyr for å dra på sykkeltur, men blir du bare borte over natten, er det i realiteten veldig lite som skal til. Er været fint, kan du stroppe fast en lett sommerdyne til styret og sette av gårde. På kjøligere dager kan man ta med seg nok klær og mat til å være komfortabel uten at vekta blir noe stort problem. Og går noe galt underveis, er det uansett ikke langt hjem, sier Bølstad.
Har du barn, er S24O en av de beste måtene å introdusere dem for friluftsliv på, sier Bølstad.
– De to jentene mine har vært med på mikroeventyr siden de gikk i bleie. Om man bare lufter ideen om en «sykkeltur», møtes det sjelden med mye entusiasme, men å overnatte i telt synes de fleste unger er helt topp.
Stivettreglene
Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) har laget denne guiden til trygg og ansvarlig sykling på fjell og sti:
- Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.
- Du har alltid vikeplikt for fotgjengere.
- Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, særlig langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktlige partier.
- Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.
- Ikke lag nye spor. Dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.
- Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.
- Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.
- Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.
- Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.
- Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover, forkjørsrett.

Henrik (30) har drevet med lidenskapen siden barndommen: – Jeg har egentlig vokst opp her nede
Vegar og Jan-Fredrik hev seg rundt: – Han hadde mistet styringen på motoren
Se stor bildeserie fra Christian Frederik-løpet

– Skulle tro de ikke ønsker syklister som kunder
