Ulvesona skal ikke være et reservat. Der er Ingjerd Schou og jeg enige. Forskjellen på henne og meg er at hun støtter et parti som i stadig økende grad bidrar til å gjøre ulvesonen til nettopp det hun advarer mot: Et ulvereservat.

Høyres stortingsrepresentant fra Østfold, Ingjerd Schou, har skrevet et leserinnlegg i Østfoldavisene som fortjener en replikk. Etter Gunnar Gundersen ble kastet som stortingsrepresentant i Høyre til fordel for Kristian Tonning Riise, prøver Schou å redde det lille som er igjen av Høyres troverdighet i rovviltspørsmål. Jeg har i grunnen sympati med henne, dette er en meget vanskelig jobb.

For den ubehagelige sannheten Schou og Høyre må stå til ansvar for, er at vi har en regjering (ledet av Høyre og Frp) som gjennom hele perioden har gjort sitt ytterste for at ulvebestanden i Norge skal ØKE.

Stortinget har klart uttrykt at ulv skal forvaltes etter bestandsmål (4–6 årlige ynglinger) og at bestandsmålets øvre grense skal være et «tak» hvor mye ulv vi skal ha i landet. Stortinget har også gjort det krystallklart at det ikke er noe i hverken Bernkonvensjonen eller naturmangfoldsloven som hindrer slik forvaltning etter bestandsmål, og at det selvfølgelig innebærer at det skal kunne drives ulvejakt både innenfor og utenfor ulvesona.

Når vi nå har påvist 10,5 ynglinger i Norge, så ligger bestandstallet skyhøyt over bestandsmålet. Ja, det er ingen grov overdrivelse å si at vi har dobbelt så mange ynglinger som det Stortinget har fastsatt.

Likevel opplever vi at Venstres Ola Elvestuen får ture fram – med Høyre og Fremskrittspartiets fulle velsignelse. Her går han for øvrig i Vidar Helgesens fotspor som ulvens varmeste forsvarer. Og jeg vil minne Ingjerd Schou på at miljøstatsråd Helgesen var Høyre-politiker, akkurat som hun selv. Senterpartiet fremmet mistillit i Stortinget mot Helgesen da han ødela ulvejakta vinteren 2016–2017. Hele Høyre-gruppa på Stortinget stemte da for å verne Vidar Helgesen, på samme måte som han vernet ulven.

Men tilbake til nåsituasjonen: Hva er det så vår Høyre-ledede regjering har gjort i en situasjon hvor vi ligger skyhøyt over bestandsmålet for ulv? Jo, Erna Solberg og Siv Jensen har latt Elvestuen sette bom for rovviltnemdenes velbegrunnede vedtak om å ta ut ulven i Hobøl-reviret (Østfold) og Mangen-reviret (Akershus/Hedmark). Jakt i disse revirene kunne brakt oss ned på Stortingets bestandsmål, men Høyre og Fremskrittspartiet lot Elvestuen og Venstre sende jegerne rett hjem fra skogen.

At et stadig mindre parti skal få tyrannisere norsk ulvepolitikk på denne måten, bare fordi Høyre og Frp ønsker fred i den borgerlige leieren, er et trist skue. Og det er dette Ingjerd Schou må svare for.

Regjeringens fikenblad denne vinteren er at det skal skytes ulv i Slettås-reviret i Hedmark (innenfor ulvesonen). Det er selvfølgelig helt riktig – og en naturlig konsekvens av at Stortinget på en relativt hardhendt måte måtte korrigere Vidar Helgesens dype forvirring om rammene rundt norsk rovviltpolitikk. Jeg minner igjen om at han var én av Høyres egne statsråder.

At det skal kunne skytes ulv i ulvesona når vi ligger høyt over bestandsmålet, er en selvfølgelig konsekvens av Stortingets vedtatte politikk. Det kan vanskelig beskrives som en Høyre-seier.

Jeg forstår selvfølgelig at Ingjerd Schou prøver å redde høyrestemmer i ulvesona nå som det går mot et kommunevalg. Men jeg vil anbefale henne å rydde opp på kammerset først, og deretter komme tilbake til velgerne. For det er altså sånn at vi har en regjering ledet av Høyre som stikk i strid med Stortingets vilje nekter å forvalte ulvebestanden etter gjeldende bestandsmål.

Derfor blir det mer ulv i Norge, ikke mindre.

LES OGSÅ:

I regjeringsforhandlingene forventer jeg at uttak av flere revir blir et tema

Mennesket fortrenger ulven

Ulven er verken sauen eller hundens verste fiende

Når Høyre og Frp svikter i ulvepolitikken

Ulv og Ap

Ingen plass til ulven

Er iveren etter å skyte ulv sterkere enn kjønnsdriften?

Om sau, ulv og krokodilletårer

Om ordføreres kamp mot vår fauna

– Rovdyrpolitikk ute av kontroll!