«Syk, syk mann», skriver Leirstein på Facebook tirsdag ettermiddag, og har lagt ut en lenke til en NRK-sak der professor Per Fugelli sier at vi må prøve å forstå hvorfor 60 barnebruder har kommet med sine ektemenn til Norge.

- Vi skal ikke godta det, men prøve å forstå at i deler av verden er dette en skikk. Det har vært sånn i 1000 år. Og de som følger den skikken er ikke forkastelige, de er ikke moralsk primitive. De skal møtes med god vilje, og så må vi finne ordninger som gjør at de kommer inn under norsk lov, sier  Fugelli til NRK.

Fugelli reagerer på at innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier det er helt forkastelig at man gifter seg med barn.

- Jeg blir kvalm

Leirstein sier til Nettavisen at han står for karakteristikken av Fugelli.

- Med hans utspill i dag viser han en politisk korrekthet som rett og slett er å bli kvalm av. Det å i det hele tatt si at man skal forstå voksne menn som gifter seg med barn og har seg med barn, er ikke noe vi skal forstå, men ta skarp avstand fra, sier han, og legger tydelig til:

- Nå har selv Per Fugelli trådt over en grense jeg aldri trodde han skulle trå over. Han har gått så langt at det er helt utrolig, og har nå meldt seg helt ut av debatten, hevder Leirstein.

Han sier Fugelli også må forstå at barneekteskap er forbudt i Norge.

- I Norge er det heldigvis forbudt å gifte seg med barn, ha sex med barn og å sette barn på barn. Vi må tørre å si at den typen kultur som kommer fra enkelte land, ønsker vi ikke i Norge. Det burde Fugelli også innse, sier Frp-politikeren.

 

- Nei, vi må ikke forstå

Minst ti asylsøkere under 16 år var gift da de kom til Norge i fjor. Den yngste var 11 år gammel, noe Leirstein mener vi absolutt ikke må forstå.

- Nei, i vesten må vi ikke forstå eller godta alt, sier han til Nettavisen.

- Men er det ikke drøyt å kalle Fugelli for en syk, syk mann?

- Nei, du må være syk i hodet for å si det, at vi skal forstå folk som har seg med små barn. Det er en syk mening, sier han.

Som kjent har Fugelli vært rammet av kreft, men Leirstein avviser at kommentarer har noen med sykdommen å gjøre.

- Det har ikke noe med hans sykdom å gjøre, men hans mening. Han står for et menneskesyn jeg trodde ingen i Norge mente en gang, sier han.

Fugelli: - Misforstått

Professor Per Fugelli mener Frp-politikeren ikke har forstått hans budskap.

- Dette gir meg en fin anledning til å gjenta mitt argument som ikke er en diagnose, men som er et menneskesyn. Hvis barn og unge som kommer til Norge og er i ekteskap, så skal vi ikke angripe dem med skam, mindreverd, påstander om forkastelig. Vi skal behandle dem med folkeskikk. De er sårbare, de er i avmakt, de er redde, sier Per Fugelli til Nettavisen.

- Det vi skal si, synes jeg: Her har vi noe som heter Norges lover og etter Norges lover er det forbudt med barneekteskap, og derfor skal vi så klokt vi kan – i samarbeid med dere – prøve å finne gode ordninger. Fordi skal dere være i Norge må dere leve i pakt Norges lover. Det er min melding tilbake til åpenbart veldig friske Ulf Leirstein, fortsetter han.