(Vestby Avis:) – Vi sliter med ungdomstyveri, og de fleste vi tar for å stjele, er mellom 9 og 14 år, sier daglig leder Jeanine Dyrkorn i Ringo-butikken på Vestby storsenter.

– Jeg har jobbet mange år i butikk og har aldri tatt så mange barn i å stjele som jeg har gjort det siste halvåret, tilføyer hun.

Bestemt merke tyvene vil ha

Hva som blir nasket i Ringo-butikken, er ikke helt tilfeldig. Vanligvis er det ett bestemt merke tyvene er på utkikk etter.

– Vi har det siste halvåret opplevd en del tyverier av Fidget toys-leketøy, sier Dyrkorn til Vestby Avis.

Fidget toys-utvalget er variert. Badefisk, rangle med ku, Fruity friends squeeze, bare for å nevne noe.

– Enten vi snakker om klemmeballer, blekkspruter eller små duppeditter, er dette noe vi selger veldig mye av, sier Dyrkorn og legger til at dette er gjenstander det dessverre er populært å stjele.

– Får de ikke av mamma, er det lett å putte ting i lomma, sier hun.

Tidligere i år tok Dyrkorn to unge på fersken.

– De hadde fylt sekken med Fidget toys-leker og tatt varer for flere hundre kroner, sier hun og legger til at det har vært flere tilsvarende hendelser i butikken.

Utfordring: Stjel i butikk

I løpet av butikkarrieren har Dyrkorn sett mye nasking.

– På TikTok er det en såkalt challenge som går på å stjele i butikk, og jeg ser ikke bort ifra at ungdommer i Vestby har forsøkt seg på denne utfordringen, sier hun.

– Jeg har blant annet hørt om ungdom som filmer hverandre mens de står i en butikk og putter ting i lomma, og jeg vet om flere butikkeiere som har merket seg denne trenden, tilføyer Dyrkorn.

Hun er bekymret over utviklingen.

– At TikTok-trenden bidrar til at barn helt ned i niårsalderen oppfordrer hverandre til å stjele, synes jeg er veldig skummelt.

– Fyller sekken med varer

Dyrkorn har merket seg et bestemt mønster, knyttet til hvordan de unge tyvene gjerne opererer.

– De har en tendens til å gå ned til stativene ved bamsene, åpne varene og putte de i lomma. Flere har også en skolesekk på magen og fyller den med varer, sier hun.

– Hvis jeg konfronterer dem etterpå, kan de si at de eier gjenstanden og at den allerede lå i sekken da de gikk inn i butikken. I og med at emballasjen er fjernet, er det vanskelig for meg å motbevise det de sier, med mindre jeg har sett dem gjøre det, utdyper Dyrkorn.

I Ringo-butikken i Vestby er det tusenvis av produkter, deriblant rundt hundre ulike Fidget toys-varer.

– Vi har tett samarbeid med vekterne, så når det etter skoletid er mange barn i butikken, ringer vi vekterne sånn at de kan hjelpe oss med å være øyne og ører. For når det er mange som sprer seg utover i butikken, er det ikke så lett å ha oversikt, sier Dyrkorn.

Ringer foreldrene

Få butikktyverier er blitt meldt til politiet.

– Ser jeg for eksempel at et barn stjeler, pleier jeg å gå bort og si at «Den må du enten betale for eller legge fra deg». Da legger de nesten alltid fra seg tingen og går ut av butikken, sier Dyrkorn.

– Noen ganger har vi tilkalt vekterne på senteret, og så har vekterne kommet og ringt foreldrene. Andre ganger har jeg ringt selv, og så må foreldrene komme og hente barnet i butikken. Er det ødelagte varer, må de erstattes, utdyper hun.

Politiet: – Store mørketall

På årets seks første måneder var det i Vestby bare fire som ble tatt for nasking (mindre tyverier i butikk), mot 15 i samme periode året før, ifølge tall fra Øst politidistrikt.

– At tallet for i år er såpass lavt, har nok sammenheng med at butikkene i lange perioder var stengt på grunn av koronapandemien. Vi tror imidlertid det er store mørketall, for butikkeiere og andre er nok ikke alltid så flinke til å anmelde mindre tyverier, sier politistasjonssjef Rune Albertsen ved Follo politistasjon.

Han oppfordrer butikkeiere til å anmelde tyverier.

– En del butikkeiere anmelder ikke saker som handler om personer under 15 år, og det har betydning for antallet saker som blir anmeldt, sier Albertsen.

Vet om TikTok-challengen

I tilfeller der personer under 15 år blir politianmeldt for et angivelig butikktyveri, resulterer det ofte i bekymringsmelding til barnevernet.

– I noen tilfeller blir de også kalt inn til bekymringsmelding hos politiet, sier Albertsen.

Han kjenner til TikTok-challengen Dyrkorn refererer til.

– Vi har fått med oss at den handler om å stjele i butikk. Men vi har ingen konkrete eksempler som viser direkte sammenheng mellom TikTok-challengen og tallene våre for tyveri i butikk.

Vekterselskapet som opererer på Vestby Storsenter, ønsker ikke å kommentere saken.