– Det er klart det er moro når man blir satt pris på, sier Jon Birger Haug (65) og fortsetter spøkefullt:

– Jeg begynner å bli senior og har et langt yrkesliv, da er det tid for priser.

Prisvinneren er bosatt i Saltnes i Råde og jobber som smittevernoverlege ved Sykehuset Østfold på Kalnes. På mandag ble han tildelt Legeforeningens ærespris for infeksjonsmedisin for 2022, men var selv på en velfortjent ferie med vennepar og fulgte med via Zoom.

Han forklarer at Norsk forening for infeksjonsmedisin og Norsk forening for medisinsk mikrobiologi møtes hvert år for et felles møte, og annenhver gang mottar en fra hvert felt pris for å ha gjort en spesiell innsats for faget.

I denne omgang var det Haug og begrunnelsen lød som følger: «Hans samlede arbeid representerer således det som vi vil kalle et komplett doktorliv; vitenskapelig arbeide, praktisk nyttig arbeide til nytte for nåværende og kommende kolleger, klinisk arbeid på avdelinger, og foreningsarbeid som langt overgår det andre makter. Det er vanskelig å tenke seg hva mer han skulle gjort for å få prisen». Hederen ble først omtalt på Sykehuset Østfolds nettside.

Annen yrkesretning

Til Moss Avis forteller smittevernoverlegen at han i utgangspunktet hadde sett for seg en litt annen retning, mage- og tarmspesialist, men er i dag svært fornøyd med yrkesvalget. På et tidspunkt vurderte han til og med journalistikken.

– Da det gamle sykehuset i Sarpsborg hadde den eneste Aids-avdelingen i fylket, bestemte jeg meg for å bli infeksjonsmedisiner og ta den spesialiteten. Det var et lykkens valg, legger han til.

Men journalistikken har 65-åringen fått utfolde seg i på annet vis. Ifølge sykehusets nettside, trekker komiteen spesielt fram Haugs innsats for pest-POSTEN, medlemsbladet til Norsk forening for Infeksjonsmedisin, som han har vært redaksjonssekretær for i 27 år.

– Det er ikke noe man gjør for å fremme seg selv karrieremessig, men det er gøy, bevarer historien vår og hva som skjer i faget vårt, Haug.

Spennende karriere

Han oppsummerer de siste 20 årene som infeksjonsmedisiner og kliniker som spennende, med svineinfluensa, ebola, norovirusutbrudd og MRSA utbrudd. I slutten av karrieren kom også en pandemi på toppen av det hele. Han erkjenner at det har vært slitsomt.

– Man blir usynlig når det ikke brenner. Men som brannvesenet må man forberede seg for det verste. Det er hele tiden behov for å trene opp folk til å være klare når det skjer noe, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)


I tillegg til heder til smittevernoverlegen i Råde, ble Astri Lervik Larsen tildelt Norsk forening for medisinsk mikrobiologi sitt forskningsstipend.

– Vi har all grunn til å være stolte av de to smittevernoverlegene våre. Ikke minst for innsatsen de har gjort for å håndtere pandemien, sier fagdirektør Helge Stene-Johansen i Sykehuset Østfold på deres nettside.

Les også

Jobben som ble snudd på hodet nærmest over natten