Mossingen Levent Ultanur og ukrainske Oksana Grei er i full gang med fotografering av Anastasia og hennes lille datter Dominika på ett år, foran et pyntet juletre i et lite studio da Moss Avis titter innom.

For omtrent to uker siden, satte nemlig Ultanur og Grei i gang med prosjektet hvor de stiller med tid og ressurser for å fotografere ukrainske mødre og barn som har flyktet og er i Moss på grunn av krigen.

– Ideen er å ta bilder av de som har kommet hit på grunn av krigen i Ukraina, som har familie og venner igjen der. Og at de kan få et bilde som fedrene og familien som er igjen der kan henge på veggen, sier Levent Ultanur.

Hittil har de fotografert åtte familier, og planen er å fotografere åtte-ti til. Til vanlig jobber Levent Ultanur med kommunikasjon med både foto og nettsider. Det var via jobb, at Ultanur ble kjent med ukrainske Grei som selv måtte dra fra Kyiv på grunn av krigen.

– Vi snakket sammen og hun har også jobbet med foto, og tenkte det hadde vært fint å få gjort noe hyggelig med julekort og bilder. Jeg like å hjelpe der jeg kan, sier Ultanur, som legger vekt på at det skal være glade bilder som skal bringe nettopp glede i en tøff situasjon.

Saken fortsetter under bildet

Gave som gir håp og glede

Kontrasten mellom julestemningen og gleden som skapes i studioet mot hva 24 år gamle Anastasia og familien hennes har gått igjennom det siste året, er stor. Mens Anastasia og Dominka er i trygge i Moss, har de fortsatt familie som står i krigen i Ukraina.

– Dekorasjonene og treet er veldig pent. Det er en veldig varm og fin atmosfære her, sier hun og takker Grei og Ultanur.

Anastasia og lille Dominika kom til Norge for åtte måneder siden. Når krigen brøt ut, var håpet at det snart skulle være over, og de forsøkte derfor først å bli i Ukraina.

– Jeg har faren min der nede, og jeg tror han blir glad for å få bildet, forteller hun mens tårene presser på idet virkeligheten av det treffer.

Oksana Grei har selv blant annet mannen sin igjen i Ukraina som hun har fått tatt bilder og skal sende til.

– Familien min skal også få gave, smiler hun.

Saken fortsetter under bildet

Stiller med gratis postsendinger til Ukraina

Da Levent Ultanur tok kontakt med Posten for å høre om de kunne hjelpe med sendingene av bildene til Ukraina, ble pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen, glad. For ham var det nemlig ikke noe problem å si ja til samarbeidet, da Posten har bestemt at all post til Ukraina, både uadressert og adressert, er gratis å sende fra Norge.

Prosjektet traff også en nerve i ham, og støtter det fullt ut.

– Jeg synes det er så fascinerende hvordan Levent og Oksana har valgt å gi tilbake til Ukraina. Det er så mye hjertevarme i det de gjør, det er så helhjertet. Hadde jeg vært i krigen og fått bilde av mor med små barn, smilende med gnistrende øyne så måtte nok jeg tatt en liten time-out. Jeg synes det er fantastisk å se, sier Kenneth Tjønndal Pettersen.

Og hvis det er noen andre som har lyst til å bidra med å sende post med humanitær hjelp eller julegaver til Ukraina som kan være til nytte, så er det selvsagt fullt mulig.

– Vi vet at det settes pris på hygieneartikler og tørrvarer, og så også elektronikk som powerbanks, batterier, lommelykter, walkie-talkie, opplyser Postens pressesjef.

9. desember er i så fall siste dag man kan sende post til Ukraina hvis det skal rekke å komme fram til jul.