Gå til sidens hovedinnhold

Kalnes-sykehuset øker beredskapen – og vil sende pasienter til Moss

Artikkelen er over 1 år gammel

Sykehuset Østfold trener og forbereder seg på ta imot og behandle mange pasienter samtidig for koronaviruset. – Vi vet at pasienter vil ha behov for intensivbehandling, sier fagdirektør Helge Stene-Johansen.

[Sarpsborg Arbeiderblad:] Sykehus nord i Italia er i en svært presset situasjon, og en lege forteller om harde prioriteringer av hvem som skal behandles for virussmitte, skriver VG i dag.

– Våre helsemyndigheter tror ikke vi kommer til å få tilsvarende situasjon i Norge. Men vi planlegger og forbereder oss på scenarier hvor mange mennesker trenger sykehusbehandling samtidig, sier Stene-Johansen.

Overføres til Moss

Han utdyper:

– Norge har en god oppfølging av pasienter og et godt system for prøvetaking i Norge. Vi vet at de rådene som gis fungerer med tanke på å hindre smitte. Derfor må folk følge de oppfordringene som helsemyndighetene kommer med, som å ha en god håndhygiene og følge de retningslinjene folkehelseinstituttet gir.

Disse bli daglig oppdatert på fhi.no.

Dersom 40 prosent av befolkningen blir koronasmittet, antar helsemyndighetene at 70 til 80 prosent får milde symptomer. Tre prosent av de som blir syke antas å trenge behov for behandling på sykehus, og 25 prosent av disse igjen vil trolig trenge intensivbehandling.

– Det er dette vi nå forbereder oss på. Blant annet trener vi på hvordan vi skal ta imot smittede pasienter og bruk av riktig verneutstyr. Vi planlegger også for å skille koronasmittede og andre pasienter. Et av tiltakene som ligger i vår plan er å overføre pasienter som ikke er smittet til Moss sykehus, hvor det i dag i hovedsak foregår planlagt virksomhet, opplyser Stene-Johansen.

Les også

Åpner egen koronaavdeling ved Mosseregionens legevakt

I grønn beredskap

Tirsdag ble alle sykehusene i Helse Sør Øst satt i grønn beredskap. Det betyr at også Sykehuset Østfold har satt ned et bereskapsråd, som møtes hver morgen og som følger situasjonen tett.

– Det aller viktigste for oss nå er å forhindre og forebygge smitte. For vi er engstelige for å få smitte inn i sykehuset. Det kan medføre at alvorlig syke pasienter her hos oss blir smittet, og vi kan bli nødt til å stenge avdelinger fordi ansatte må i karantene, påpeker Stene-Johansen.

Foreløpig har ikke noen ansatte på Kalnes blitt smittet. Men 17 ansatte er per nå i karantene. Ikke fordi de er syke, men fordi de enten har vært i områder med høy smittefare eller har vært i nærkontakt med andre som er syke eller har vært ute og reist.

Sykehuset lar dessuten ikke ansatte reise på kurs eller konferanser i utlandet eller i Norge. Vi innfører også en retningslinje om at ingen reiser på tilsvarende kurs og konferanser med flere enn 30 personer samlet. Også interne møter og samlinger har samme begrensning.

Ber pasienter ringe hvis de har vært utsatt for smitte

Pasienter som har planlagte time ved Sykehuset Østfold, blir bedt om å ringe hvis de har vært utsatt for koronasmitte.

– Dette gjelder personer som har vært på reise i områder med vedvarende smittespredning av koronaviruset de to siste ukene eller har vært i nærkontakt med personer de vet har fått påvist koronasmitte. Da skal de i stedet ringe den aktuelle avdelingen eller poliklinikken de har avtale med, understreker Stene-Johansen.

Sykehuset har dessuten innført restriksjoner knyttet til besøk fra pårørende på sykehuset.

– Hvis du som pårørende har vært på reise i områder med vedvarende smittespredning av koronaviruset, eller har vært i nærkontakt med personer du vet har fått påvist koronasmitte eller som er usikre på om de skal komme til time. Da skal de i stedet ringe et eget telefonnummer som står på våre hjemmesider, understreker Helge Stene-Johansen.

Les også

Lærer på Malakoff sendt hjem med koronakarantene

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.