Kasper mottak stenger dørene - Negasis uvisse vei videre

Negasi Andu Tesfay fra Eritrea er en av etter hvert ganske få som holder til på Kasper mottak i Våler. Nå er det slutt.

Negasi Andu Tesfay fra Eritrea er en av etter hvert ganske få som holder til på Kasper mottak i Våler. Nå er det slutt. Foto:

Negasi Andu Tesfay har vært vært på Kasper mottak i kun få måneder. Nå må han videre.

DEL

– Det har vært et flott sted, et godt sted å være, sier Negasi Andu Tesfay. Eritreeren er en av flere som holdt tale da Kasper mottak fredag ettermiddag feiret ti års virke, og samtidig markerte at nå er det slutt. I månedsskiftet låses dørene på flyktningemottaket i Våler for godt.

Livet videre

Negasi er en av dem som må videre i jakten på en bedre fremtid.
– Men jeg er glad for å ha opplevd dette stedet, menneskene som jobber her og alle som har gjort det enklere for meg, sier han som kommer fra en region der forholdene er dårligere enn noen gang. Eritrea er ikke trygt.

Les også: UDI legger ned hele Kasper-mottaket

–Jeg måtte flykte, sier Negasi som foran mange innbudte takket for seg og, ikke minst behandlingen. "Home, sweet home" beskriver hvordan han i all takknemmelighet oppfatter sitt første møte med et vinterkaldt Norge.

Les også: Vil at alle asylsøkere skal samles i Råde
En beveget Vigdis Karlsen som sa noen ord på vegne av administrasjonen, minnet om den kollektive kompetansen som nå forsvinner. Hun takket naboene og kommunen for at forholdene har ryddige og gode.

–Vi har hatt mange møter som har bidratt til god drift.

Kasper mottak i Våler legges ned etter ti års drift.
Negasi Andu Tesfay fra Eritrea, ordfører Reidar Kaabbel og nestleder Vigdis Karlsen.

Kasper mottak i Våler legges ned etter ti års drift. Negasi Andu Tesfay fra Eritrea, ordfører Reidar Kaabbel og nestleder Vigdis Karlsen. Foto:

Det er mangelen på flyktninger til Norge som bidrar til at dørene nå låses på Kasper.

Få på flukt

– Vi har i lengre tid hatt svært lave ankomster av flyktninger til Norge. Transittmottakene har et særlig lavt belegg, og vi er nødt til å redusere kapasiteten i tråd med behovet for mottaksplasser. Derfor har vi dessverre valgt å si opp driftsavtalen med driftsoperatøren Hero på Kasper, til tross for at det er et godt og veldrevet mottak. Vi er nødt til å sørge for at vi ikke har altfor mange tomme plasser over lengre tid, kunne regiondirektør i UDI, Eirik Eide fortelle Moss Avis i fjor høst.

Les også: Kunstprosjekt med asylsøkere fra Kasper transittmottak

– Det er selvfølgelig vemodig, sier ordfører Reidar Kaabbel. Han konstaterer at mottaket har fungert og at samarbeidet mellom dem, naboene og ikke minst kommunen, har fungert.

– Vi beklager også at arbeidsplasser forsvinner, sier han.

Fredag feiret Kasper mottak jubileum og markerte samtidig at det nå er slutt.

Fredag feiret Kasper mottak jubileum og markerte samtidig at det nå er slutt. Foto:


I følge ordfører skal UDI ha leieavtale på eiendommen for ytterligere fem år.

–Stedet vil være nøkkelklart og kan tas i bruk nesten umiddelbart, sier Kaabbel som minner om nærheten til mottaket i Råde.

Siste fest med gjengen

Siste fest med gjengen Foto:

Artikkeltags