– Hun hørte det pep fra en pappeske. Det var ingen beskjed på den, men godt gjenteipet. Oppi den lå tre små kattunger og moren deres, uten pledd, mat og vann, sier Anita Bækkevold, frivillig på Kattehuset.

Tirsdag kveld var det kaldt og Bækkevold presiserer at kattungene ikke ville overlevd lenge i pappesken.

– De klarer seg en stund uten mat, men uten noen form for varmekilde i pappesken hadde ikke de små nøstene klart seg lenge. Det hadde ikke gått lang tid før dem hadde dødd. Turgåeren reddet dem, sier hun.

Helt forferdelig

Kattene ble tatt med inn og hun som fant dem kontaktet Kattehuset. Nå er de trygt plassert i et fosterhjem.

– Vi er heldige som har fosterhjem som stiller opp. Nå blir kattene godt tatt vare på, inntil de er store nok til å gis bort, sier Bækkevold, som tipper kattungene er mellom seks og åtte uker gamle.

– Kattemoren er en tam katt, så dette er en bevisst handling fra noen. Det er helt forferdelig. Det er dessverre et kjent problem for oss, at folk dumper katter, og de er vi ganske forbanna på. Å ha en katt eller et annet dyr må være gjennomtenkt. Det er ikke noe man bare kan kaste fra seg igjen, sier Bækkevold.

Ikke julegaver

Med julaften som nærmer seg, minne Bækkevold på at dyr ikke er egnet som gaver.

– Et dyr skal være ønsket. Å gi bort et dyr er rett og slett ikke akseptabelt. Vi hører mange sier at «Barna ønsker seg kattunger». Problemet er at kattunger vokser opp og lever i mange år. Og dessverre er det mange som synes at den voksne katten ikke er like nydelig som da den var liten. Derfor ber vi alle om å tenke godt igjennom hva man egentlig gjør når man skaffer seg et dyr. Det er ikke bruk og kast, men et levende vesen, sier Bækkevold.

– Et dyr krever sitt, både av stell, kjærlighet og vaksiner. Det må man være klar over, sier hun.

Trenger fosterhjem

Kattehuset er avhengig av fosterhjem til katter. Et fosterhjem tar seg av katter over en kort periode, men opptil et par måneder.

– Vi er helt avhengig av at noen kan ta seg av kattene vi får inn. Kattene trenger pleie, kjærlighet og litt tid. Det økonomiske tar vi oss av, forteller hun, og håper at flere vil melde seg som fosterhjem.

– Akkurat nå er alle fosterhjemmene våre opptatt. Det vi trenger aller mest er hjem hvor det ikke er noen dyr fra før av, men også mennesker som har dyr, men som tolererer en katt eller to til, sier hun.