Dyrevernorganisasjonen NOAH er bekymret over flere tilfeller av kattemishandling i Østfold, og har allerede anmeldt flere forhold.

LES OGSÅ: Bekymret over mye kattemishandling i Østfold

- Nå jobber vi med en anmeldelse av flere saker i Moss, forteller leder i NOAH, Siri Martinsen, til Moss Avis.

Moss Avis har tidligere skrevet om to katter som var skutt i området ved Mosseskogen i høst. Den ene katten døde av skadene, mens den andre fikk omfattende skader. Begge sakene ble anmeldt til politiet av kattenes eiere, men sakene ble henlagt kort tid senere.

LES OGSÅ: - Hvem er det som skyter kattene våre?

På alvor

Martinsen forteller at organisasjonen jobber med anmeldelsen av ytterligere to saker, hvorav den ene episoden skal ha skjedd etter nyttår.

I tillegg har organisasjonen anmeldt et tilfelle fire katter ble dumpet utenfor en kro i Moss.

LES OGSÅ: Fant en pappeske med tre små kattunger

Selv om sakene fortsatt er uløst, har Martinsen inntrykk av at politiet i Østfold ønsker å ta sakene på alvor.

- De har henlagt saker hvor de står uten spor. Men jeg har inntrykk av at de ønsker å ta det på alvor og er interessert i å patruljere mer i området, sier hun.

Hun håper at publikum vil komme med tips i saken, enten direkte til politiet eller via NOAH som kan videreformidle tipsene anonymt.

Martinsen mener at dyr som folk har et nært forhold til generelt vekker et stort engasjement, og at mange nærmest opplever det som en trussel mot egne familiemedlemmer når andres husdyr blir skadet.

LES OGSÅ: - Folk tør ikke skaffe seg katt

32 saker

I fjor anmeldte NOAH 32 saker som omhandlet vold mot katter. I 17 av disse var det katter som var skadet av fremmede og i 14 saker var både eier og gjerningsperson ukjent. I bare en av sakene var eieren anmeldt.

- Akkurat nå er det mye saker i Østfold, men vi har også hatt mange saker i Haugesund, sier hun.

Politiadvokat Morten Lunden i Østfold politidistrikt bekrefter at de har registrert to anmeldelser for skyting mot katter i Moss.

- Begge sakene er henlagt fordi vi ikke har funnet gjerningsmannen. Det er det som er vår utfordring i disse sakene, sier han til Moss Avis.

I tillegg er han kjent med at det er et par saker på vei inn, som han foreløpig ikke kan si så mye om.

Vil ha hjelp fra publikum

Politiet vil gjerne ha tips fra publikum i denne type saker.

- Men det hører med til sjeldenhetene at vi får det, det er ofte sånn at få eller ingen har sett noe. Men er det noen som har noe informasjon eller skulle ha sett noe som de mener kan ha tilknytning til dette, vil vi gjerne at de skal ta kontakt. Skulle det komme inn nye opplysninger, går det an å ta opp igjen en sak, sier Lunden.

Han forteller at etterforskningen av slike episoder ikke skiller seg så veldig fra annen etterforskning. Den innledende fasen blir gjort på den lokale politistasjonen, mens saken etter hvert blir overført til en gruppe i politidistriktet som har med miljø og dyrevelferd å gjøre.

- Hvis vi har noe å gå på blir saken sendt videre, men hvis vi tidlig ser at her finnes det ingen opplysninger, blir det vanskelig.

LES OGSÅ: Anmelder mulige kattedrap ved Mosseskogen

Luftgevær

Han kan ikke si at politiet ser noen sammenheng mellom de ulike katteskyteepisodene på Mosseskogen, men samtidig synes han det er vanskelig å utelukke det.

I skyteepisodene som er anmeldt, ser det ut til at det har vært brukt luftgevær, som i utgangspunktet kan kjøpes av alle som er gamle nok.

Til tross for at det er vanskelig å oppklare sakene, understreker Lunden at det er viktig:

- Vi ønsker for det første å ivareta dyrenes interesser og rettigheter. Men i tillegg viser internasjonale studier at det kan være en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker.

- Vi er selvfølgelig klar over at dette har en betydelig interesse hos folket, og vi deler bekymringen for forsvarsløse dyr. Vi ønsker å oppklare dette, men har altså noen utfordringer, sier Lunden som legger til at politiet generelt og Østfold Politidistrikt spesielt, har en økende fokus på dyrevelferd.

Store smerter

Også ved Jeløy dyreklinikk er man bekymret over skyteepisodene. Daglig leder Haldor Matre Skålnes forteller at de har fått inn katter som det har vært kuler i, selv om han ikke kan si nøyaktig hvor mange slike tilfeller de har hatt den siste tiden. Normalt blir mattilsynet og politiet koblet inn i tilfeller hvor det er mistanke om dyremishandling. Dersom det er behov for obduksjon, er det Veterinærinstituttet som tar seg av dette.

- Skuddskader gir store smerter, spesielt hvis kulene treffer bein. Men uansett hvor man treffer på kroppen, vil det medføre store lidelser. Treffer kulene for eksempel magen slik at tarmene blir ødelagt, kan det resultere i bukhinnebetennelse som også er veldig smertefullt, sier han.

Skålnes er redd for at de som skyter på katter med luftgevær, også skyter på andre levende vesener som fugler, og dermed forårsaker enda mer lidelse.

- Dette er veldig alvorlig, og vi er glad for at politiet gjør noe med det, sier han.

Ber folk merke kattene

Generelt sier han at skyteepisodene er sjeldne, selv om det med jevne mellomrom dukker opp saker - av og til flere i samme område - før det stilner igjen når politiet griper inn.

- Det er heldigvis ikke noe stort omfang. Men det er viktig at folk passer på og gir beskjed til politiet dersom man ser at det skjer, understreker han.

Får klinikken inn døde katter, sjekker de først om dyret er merket. Er de det, blir eieren kontaktet, og de får bestemme hva som skal skje videre.

- Det er veldig ryddig hvis kattene er merket. Da kan vi få tak i eieren, og det løser seg litt enklere, sier veterinæren, som oppfordrer alle til å chippe kattene sine.

Også på Jeløy

I tillegg til sakene fra Mosseskogen, forteller Vera Victoria Jacobsen i Moss og Omegn Dyrebeskyttelse at de har fått rapporter om at noen har skutt mot katter i Refsnesalleen på Jeløy.

- Det er helt forferdelig, du kan lure på hva folk tenker på, sier Jacobsen, som synes det er utrolig viktig at politiet tar disse sakene på alvor.

- Det at vi ikke har noen dyrepoliti er helt forferdelig, men jeg er veldig glad hvis det er på vei. Dette er helt klart en sak for politiet. Hvis de begynner med katter, hva ender de opp med da, spør hun.

Har du tips om disse sakene? Ta kontakt på internett@moss-avis.no