Gå til sidens hovedinnhold

Kattehuset fortviler over for stor pågang - og for lite plass

Artikkelen er over 6 år gammel

På Kattehuset på Jeløy frykter de for helsa til kattene i distriktet. Nå ber de om flere "fosterhjem" og hjelpende hender.

Astri Iversen er leder for Kattehuset brenner for kattenes ve og vel, og er en av dem som bruker mye av fritiden sin på å gjøre livet litt bedre for noen av dem.

Frivillig

- Men vi har bare to Moelvenbrakker og et lite uteområde. Så vi har ikke kapasitet til å ta oss av alle kattene som trenger det. Absolutt maksimum av det vi kan ha her om gangen, er 14 katter, sier hun.

Kattehuset drives av Moss og Omegn Dyrebeskyttelse, og det er bare bemannet noen timer på morgenen og kvelden.

- Vi er en bitteliten organisasjon, og alt gjøres på frivillig basis. På det verste er det folk som jobber gratis tolv timer i døgnet, sier hun.

Derfor er Kattehuset på desperat jakt etter midlertidige "fosterhjem". Det hender også at det dukker opp en hund eller et marsvin som trenger et nytt hjem for en kortere eller lenger periode.

LES OGSÅ: Roper varsku om kattemishandling

Kulde

At behovet er stort, er det liten tvil om.

- Det er mye elendighet der ute, sier hun.

Pågangen har bare økt etter at de fikk igang en facebook-gruppe hvor det kommer inn meldinger om katter som er observert. En gang i blant ender det heldigvis med en lykkelig gjenforening med eierne.

Iversen er spesielt bekymret for katter som streifer rundt alene i kuldeperiodene.

- Folk tror gjerne at katter er hardføre og tåler mye. Men de gjør ikke det, sier hun, og oppfordrer folk til å ta bilde av katter som vekker bekymring, sende det til Kattehuset, og gjerne sette en annonse i avisa.

Kastrering

- Det største problemet som jeg ser i dag, er at kattene ikke blir chippet eller kastrert. Kattene kan få unger flere ganger i året, og plustelig har du en vill katteflokk som er utsatt for sykdom og lidelse, sier hun, og fortsetter:

- Uansett bør alle som skaffer seg et dyr, spesielt hund og katt, chippe dem. Katter bør også kasteres. Da får du  en roligere katt, hankatten vil ikke stikke av og det blir færre problemer. 

De frivillige bruker mye tid på å kjøre rundt og hente eller prøve å fange syke og skadete katter, og ta med dyr til fosterhjem og veterinær. Kattehuset har også en egen kattetelefon som betjenes av to personer.

- Det har vært veldig stor pågang i perioden som det var veldig kaldt. Folk er flinke til å se kattene og melde fra, sier Anita Bekkevold, som er en av dem som svarer i kattetelefonen.

- Utfordringen er et det er mange som tror at kattehuset er et stort hus, og at vi kan komme og hente katten og ta den med hit. Men det er ikke sånn det foregår. Vi setter inn annonser i avisen, men er avhengig av at folk hjelper oss ute. Hvis dere ser en katt som er kald og tynn, ta den med inn eller lag til noe ute for den, og gi den mat, er hennes klare oppfordring.

Snille mennesker

Kattehuset kan ikke ta inn katter hos seg før de vet at de ikke har en eier. De må også få en helsesjekk hos dyrlegen og bli chippet og kastrert før de kan komme dit. Ellers risikerer man at andre katter blir smittet.

- Så vi er avhengig av snille mennesker som kan ta seg av dem i en periode til vi har fått annonsert i avisen og på facebook og sjekket hos veterinæren at de er friske, sier hun.

I tillegg er det et stort behov for nye fosterhjem.

- Vi bruker fosterhjem til katter som for eksempel har øremidd, øyeproblemer eller er så dårlige at de trenger å bo i et hjem før de kommer til Kattehuset. Fosterhjemmene bør helst være uten andre dyr, siden de kan ha smittsomme plager.

I tillegg er det behov for folk som kan hjelpe til med en rekke andre oppgaver, som å stelle kattene på kattehuset, kjøre katter, kjøre mat eller være med ut og fange katter som er syke.

- Det er masse oppdrag som må løses, sier hun.

- Ta gjerne kontakt med oss sånn at vi kan ta en prat med deg, sier Iversen.

Bekkevold kan også fortelle at den lille familien som ble funnet i en gjenteipet pappkasse utenfor Øre Villa Kro er i gode hender.

- Barna fikk nye hjem i forrige uke, men moren er i fosterhjem fortsatt, sier hun.

Kattemoren som har fått navnet Mor McSnurp er akkurat sterilisert, og venter på adopsjon.

Kommentarer til denne saken