– Et katteliv verdt å leve

Verdig: Det sies at et lands velferd kan måles i hvordan dyrene behandles der, skriver Tania Michelet i dette leserinnlegget.

Verdig: Det sies at et lands velferd kan måles i hvordan dyrene behandles der, skriver Tania Michelet i dette leserinnlegget.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Debattinnlegg om dyrevern, signert Tania Michelet (forfatter)

DEL

DyrevernEn katt som er skutt og dør av følgeskaden blyforgiftning hos en fortvilet fostermor. Kattunger funnet mjauende i en plastpose i en søppelkasse. I Moss, nå nylig. Det er helt sant. Vi husker alle videoen som gikk viralt av en olm dame som som gikk ut til containeren sin og dumpet en levende katt der. Dyret ble reddet ut, men en hel verden satt igjen sjokkert, og kvinnen fikk tusenvis av hatbrev fra hele kloden. Jeg trodde dette var en sjelden hendelse, men ei altså nei. Takk Gud da i hvertfall for at vi har en utrolig velfungerende lokal dyrevernorganisasjon i Moss - Moss og omegn dyrebeskyttelse, som også eier og driver det berømte Kattehuset på Nes.

Denne redningsboligen, hvor de firbente kommer etter fosterhjem og blir noen uker (forhåpentligvis ikke mer) før de blir adoptert bort, er en delvis oppusset brakke med en aura av hjerterom og gavmildhet. Men det skulle vært et hus, ikke et ombygd skur. Der er masse pledd, leker og medisiner, kattene får gå fritt mellom flere små rom og luftegård, og et velsmurt opplegg rundt stell av kattene, de såkalte stellerne, som stiller opp for kattene to ganger daglig. Men som D. H. Lawrence sa det så godt: «Det er aldri nok penger!» Det skulle vært mer, slik at kattene fikk bedre boforhold nærmere byen.

Kunnskap om hund, katt og kanin er i utvikling. At en katt lever i 20 år og er å regne som et familiemedlem og et stort ansvar, for eksempel. At dyrene våre ikke er gjenstander, men levende vesener som er en del av Moder Jord. At hunder IKKE skal sitte i bur eller være alene mer enn strengt tatt nødvendig. Dette gjelder selvsagt også katter og kaniner. At du må tenke deg nøye om før du anskaffer dyr. Å ha en firbent er ikke for alle. Det er en ærlig sak. Kanskje du heller kan hjelpe ved å være fosterhjem for katter i krise noen uker i året? Eller ingenting. Alt er bedre enn å forlate og mishandle disse vesenene, som ikke har en stemme.

Det sies at et lands velferd kan måles i hvordan dyrene behandles der. Da vil jeg si at Moss' ivaretaking av dyr har en vei å gå. Kolonier av villkatter finnes også her. Disse dyra trenger ly for vinteren, kastrering (for å hindre villkattstammer) og helsehjelp, som et minimum! Nå!

Forlatte kattunger og voksne katter som trenger hjem - her kan du bli fosterfar/ fostermor sammen med en gjeng bra Mossinger, eller ta dyret til deg permanent. Hunder og kaniner som behøver omplassering, kan få en ny giv hos deg. Ikke av interesse? Du kan donerer litt penger eller bli støttemedlem. Du kan gjøre som mange dyrekjære politikere i Moss, så som Tage Pettersen og Benedicte Lund, kom til kattehuset og ta en titt! Den 15. oktober er det åpen dag der, med mye gøy for alle aldre. Ses vi der? Eller hører vi fra deg slik at vi kan gjøre byen vår til Norges beste sted for dyr!

Det er mer enn 100.000 hjemløse katter i Norge. Den norske stat gir 0 kroner i støtte til dyrevrnorganisasjonene som prøver, og greier tross ingen statlig hjelp, å hjelpe en brøkdel av dem. Dette er i verdens rikeste land! Jeg har reist en del til Tyskland, og i storbyen Bremen så jeg bare blide, velfødde katter overalt, sammenlignet med de magre stakkarer vi ser stryke rundt i Norge.

Vi behøver ikke en gang å dra langt utenfor Moss for å se at givergleden er langt større i andre deler av landet, selvom det som sagt kun når et fåtall, har for eksempel Kattens Vern i Bergen et fint murhus i to etasjer til de hjemløse.

Sist vil jeg nevne at jeg ser for meg noen glise og himle med øynene av denne artikkelen. Dette er fordi vi har kommet å kort i samfunnet at dyrevern av mange ses på som litt fjollete, noe hysteriske kvinnfolk driver med. Jamfør Brigitte Bardot, som ble sett på som litt tussete fordi hun hjalp tusenvis av dyr. Men ingen synes Leo di Caprio er en dust, selv om han fronter noen av de største dyrevernsakene i verden. Jeg håper med Leo og Brigitte at medfølelse for alle jordas dyr, som vi ikke eier, men som vi kun har til låns slik som barna våre - de er kommet til verden som en del av naturens magi- vil bli trendy for godt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags