Gå til sidens hovedinnhold

Reddet flere liv i påsken

Kirkens SOS ble oppringt av folk med selvmordstanker:

Artikkelen er over 6 år gammel

Mange slet med ensomhet i påsken og ringte Kirkens SOS.

Fra palmesøndag til langfredags ettermiddag ringte 4403 mennesker til Kirkens SOS.

– Kirkens SOS har vært døgnåpen i påsken, som ellers i året. Ensomhet og psykiske vansker er de temaene som topper statistikken. Vi har ikke lokale tall for Moss eller Østfold, men det er grunn til å tro at de nasjonale tallene også gjenspeiler situasjonen her, sier Harald Mella, daglig leder i Kirkens SOS i Borg.

LES OGSÅ: Tilbrakte påsken på Krisesenteret

Selvmordstanker

Han forklarer at Kirkens SOS er et selvmordsforebyggende tiltak:

– Mennesker som er ensomme over tid, og som ikke har noen å dele det vonde med, kan i verste fall og ytterste konsekvens komme til å ta sitt eget liv. Derfor er det viktig å lytte til ensomme, forklarer Mella.

Kirkens SOS vil være et lavterskel samtaletilbud for dem som opplever at livet er utfordrende, og særlig for dem som går med selvmordstanker.

– Vi vil lytte og være til stede og samtidig lete fram livsmot og håp, sier Mella.

Han legger til at den enkelte samtale også er viktig i seg selv.

– Det viktigste er at folk tør å ta kontakt og legge fram det livet de sliter med. Det bidrar til å få bearbeidet det vonde og vanskelige når man snakker med et annet menneske om det, sier Mella.

Usynlig folkehelseproblem

Fire av ti unge i alderen 16–24 år og personer over 80 år oppgir at de er ensomme, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) uttalte til avisen VG i påsken at ensomhet er Norges «usynlige» folkehelseproblem.

– Å være ensom er like helseskadelig som å røyke. Ensomhet er en viktig årsak til tapt livskvalitet og for tidlig død. Vi er nødt til å ta dette mer på alvor, uttalte Høie til VG.