Gå til sidens hovedinnhold

Klare for 17. mai-tog med fete glis og mye motor: – Det vil bli mye fint å se på

Artikkelen er over 1 år gammel

Selv om den tradisjonelle 17. mai-feiringen er avlyst i år, skjer det en rekke ting i Moss det er mulig å få med seg på koronavennlig vis.

Sjekk 17. mai-programmet nederst i artikkelen.

– Da det ikke blir noe barnetog i år, ville vi motorentusiastene i distriktet lage et tog med biler, mopeder, motorsykler og lastebiler i stedet. Vi håper jo ikke at det kommer en slik situasjon igjen hvor vi er erstatning for et barnetog, men vi håper at vi kan bidra til en fin 17. mai i år likevel på denne måten, forteller fungerende leder Robin Guldager fra Moss Og Omegn Motorhistoriske Forening.

– Det vil bli mye fint å se på, lover han, og kan avsløre at rundt 100 motoriserte kjøretøy allerede er klare for toget.

Toget starter klokken 10:30fra Halmstad skole. Politiet vil kjøre eskorte først i toget. Moss Og Omegn Motorhistoriske Forening starter med tre biler som er produsert på Kambo med ordfører Hanne Tollerud som gjest i første bil. Det er to biler og en liten lastebil i toget som ble produsert på Kambo på 1930-tallet.

– Vi skal også få spilt 17. mai-musikk fra høyttalere på noen av bilene i toget. Ellers oppfordrer vi alle til å holde god avstand mellom seg langs ruten, sier Guldager.

Slik kjører motor-toget videre:

Ruta går under jernbanen mot Rygge kirke, for så å ta turen innom Larkollen og videre mot Dilling. Videre tar de av ved Vang og kjører til Fuglevik og opp mot Værne kloster. Så kjører toget innom Ryggeheimen, før de kjører til Varnaveien og Øreåsen, og så videre til Høyden, Krapfoss og sykehuset. Ved Skredderåsen går toget til Kambo og mot Tigerplassen. Så drar de videre mot Verket og over brua til sentrum, via Amfi og opp mot Moss kirke, og deretter til Jeløy og opp Helegrødgata før de tar av til Søly båthavn for så å kjøre rundt Framnes, over ved kurbadet og mot Hoppern skole. Så blir det en runde nede på Tronvik før de så setter kursen mot Refsnes. De kjører ned ved godset mot vannet og kommer opp i bunnen av Refsnesaleen. Kjøreturen avsluttes her ved at alle stopper i rekke oppover gata for så å delta i felles nasjonalsang klokken 13.

Båtkortesje og roing i kanalen

Nasjonaldagen starter imidlertid med roerne i kanalen klokken halv åtte. Men det blir også mer action i kanalen, men lenge var det usikkert om dette ville bli noe av.

På grunn av retningslinjer så det nemlig lenge stygt ut for en båtkortesje gjennom kanalen. Men nå kan 17. mai-komiteen melde at det har blitt gitt tillatelse. Det er båtforeningene som står bak arrangementet.

Båtene skal samles i Mossesundet og går derfra klokken 13:00, gjennom kanalen og ut forbi Sjøbadet. For de med båt i Vansjø blir det kortesje med passering under Krapfossbrua fra klokken 14:00. Det oppfordres til å pynte båten om du skal være med.

– Husk god avstand

Kommuneoverlege Kristian Krogshus sier det er viktig at vi følger alle råd og retningslinjer som gjelder, også på nasjonaldagen, for å unngå at smitten blusser opp igjen. Så selv om det er tog, kortesjer og annet som er verdt et syn, skal man altså ikke samles i store flokker.

– Det som er helt sikkert er at årets 17. mai-feiring blir annerledes. Den blir uten det tradisjonelle barnetoget og mer av feiringen vil foregå hjemme. Årets feiring blir uten store folkemengder og flere av de vante aktivitetene er avlyst. Jeg håper og ønsker allikevel at innbyggerne finner en hyggelig måte å markere nasjonaldagen på – med god avstand og hvor smittevernrådene følges, sier Krogshus.

– Hold god avstand til hverandre, husk å vaske hendene – og ha en kjempefin 17. mai, oppfordrer han.

Alt som skjer kan du følge trygt hjemmefra på moss-avis.no, der vi vil ha 17. mai-sending gjennom hele dagen.

Les også

Slik feirer mossinger historisk 17. mai på en trygg måte: Lager barnetog i nabolaget

Her er hele 17. mai-programmet for Moss:

07:00 - Saluttering fra kommunens høyder og strender

07:00 - Korps spiller i hele kommunen

07:30 - Roerne i kanalen

08:00 - Flaggheising med taler fra Moss speidergruppe og ordfører Hanner Tollerud. Tale for flagget av Viktoria Unnerud Olsen.

08:10 - Kransnedleggelse ved Bauta for de falne ved Moss og Rygge forsvarsforening

08:15 - 17. mai-sending starter fra Verket Scene, med Mats Gukild, Trine Sveinar og Grete E Haaland

  • Flaggheising fra Bygdetun og Larkollen
  • Markeringer med kransenedleggelse og taler, med russepresident Ane Wehn, Thomas Colin Archer og Tor Petter Ekroll
  • Sang av Rygge Mannskor og musikk ved Moss Messingensemble

10:30 - Bilkortesje med veterankjøretøy og amcar starter fra Halmstad skole

10:30 - Gudstjeneste i Rygge kirke

12:55 - Markering ved Orkerød skanse og saluttering ved Moss Frivillige Saluttcompaigne

13:00 - Markering ved Verket Scene med Mossekråkene Veterankorps og sangere fra Jeløy Kirkes Barnekor

13:00 - Båtkortesje gjennom kanalen og mot Larkollen

14:00 - Båtkortesje i Vansjø starter

På ettermiddagen/ kvelden er det driv-in-kino på Verket. Filmer som vises er:

15:00 - De Utrolige 2

18:00 - Bohemian Rhapsody

21:00 - Burning 2

Skal du spise ute? Her får du oversikten over alternativene:

Les også

Sjekk hvilke spisesteder som holder åpent i Moss 17. mai

Kommentarer til denne saken