– Det vil ikke bli en utfordring å støtte TV-aksjonen om man ønsker det. Vi kommer blant annet kjørende til Larkollen og Halmstad. Det skal være mulighet til å gi, uavhengig av hvor du bor, forteller Ida Madeleen Moe, frivillighetskoordinator i Moss kommune.

Flere frivillige bidrar

En koalisjon av frivillige organisasjoner skal reise rundt med Felleskap på hjul-bilen for å samle inn penger.

Blant annet stiller frivillige fra Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Varmestua, Fontenehuset Rygge og Evangeliesenteret. Fellesskap på hjul-prosjektet er et samarbeid mellom Moss kommune og de nevnte organisasjonene.

– Ideen bak det å kjøre rundt og samle inn penger med Felleskap på hjul-bilen, er å nå ut til ytterpunktene i kommunen, sier Anita Ramberg, som er engasjert i Varmestua i Moss og kommer til å bli med på kjøreturen rundt om i Moss.

Maria Mosserud fra Foreningen for helhetlig ruspolitikk skal også bidra, og skryter av et godt samarbeid mellom Moss' forskjellige frivillighetsorganisasjoner:

– Vi har et tett samarbeid med de andre frivillige organisasjonene i Moss, og det er helt naturlig å bidra til TV-aksjonen. Med Fellesskap på hjul-bilen håper vi å nå ut til alle dem som ikke har mulighet til å gi digitalt eller har problemer med mobiliteten.

Hit drar Felleskap på hjul-bilen:

  • Extra på Jeløy – 18. oktober fra klokken 10.00 til 12.00.
  • Gågata i Moss sentrum – 19. oktober fra klokken 12.00 til 14.00.
  • Bylaben på Kambosenteret – 20. oktober fra klokken 13.00 til 19.00.
  • Joker på Larkollen – 22. oktober fra klokken 10.00 til 12.00.
  • Halmstad skole – 22. oktober fra klokken 13.00 til 15.00.

I tillegg kan bilen komme hjem til deg frem til 23. oktober. Om et besøk er ønskelig, kan du – på dagtid – ta kontakt med Ida Madeleen Moe.

Workshop og utfordring på dagsorden

I sammenheng med TV-aksjonen er det planlagt en rekke aktiviteter i Moss.

Mandag 18. oktober vil det avholdes en workshop på Kambosenteret mellom klokken 16.00 og 19.00.

Da kan kunstnerspirer lage sjabonger, spraye eller male – på en vegg – hva slags følelser årets TV-aksjon fremkaller. Dette vil være åpent for barn og unge mellom 10 og 18 år, og det er plass til maksimum 10 personer.

Fredag 22. oktober, mellom klokken 14.00 og 15.00, skal Ung i Moss arrangere en såkalt «utfordring» sammen med ordfører Hanne Tollerud.

Påfølgende dag, lørdag 23. oktober, vil det være en stand i gågata mellom 12.00 og 15.00. Der kan du møte ulike organisasjoner med et forhold til årets TV-aksjons' tematikk. Det vil deles ut varme vafler, ispedd musikk og aktiviteter.

Barn, ikke brud

Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort et sted i verden. I Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger blir henholdsvis 50 prosent, 40 prosent, 40 prosent, 50 prosent og 80 prosent av landets jenter giftet bort før de fyller 18 år.

– Årets tema er kjempeviktig. Barneekteskap et stort problem i fattige land, og årlig blir millioner av jenter frarøvet sin rett til å bestemme over deres egne liv, utdyper Tor Petter Ekroll, leder for aksjonskomiteen.

– Dette frarøver også jentene muligheten til utdanning, skyter komitémedlem Gerd Louise Molvig inn.

Selv om nasjonale lover vanligvis forbyr barneekteskap, trumfer som regel økonomi, tradisjon og kultur. Dette resulterer i en forankring av systemisk diskriminering.