Gå til sidens hovedinnhold

Kongen om Ari Behns dødsfall i ny bok: – Vi ble så overrasket, selv om vi visste at han hadde problemer

Artikkelen er over 1 år gammel

Kong Harald snakker om Ari Behns selvmord i hans nye bok «Kongen forteller».

1. juledag 2019 gikk Ari Behn bort 47 år gammel. Nå forteller kong Harald om sin opplevelse av dødsfallet i boken.

Forfatter Harald Stanghelle skriver at Behn skulle besøkt familien på Kongsseteren dagen han tok sitt liv, melder VG onsdag morgen.

«Vi var sammen da det skjedde. Det var et sjokk. Vi ble så overrasket, selv om vi visste at han hadde problemer. Det er smertefullt, og det tar lang tid å komme over. Det at vi var samlet da vi fikk vite om dødsfallet, gjorde at vi som besteforeldre fikk anledning til å komme nærmere barnebarna. Vi har kommet mye nærmere hverandre», sier kong Harald i boken ifølge VG.

Familien har vært åpne om at Behn tok sitt eget liv, og kongen var også åpen om dette i sin nyttårstale.

«Jeg var ikke i tvil om at det som hadde skjedd med Ari Behn burde være med i talen. Når hans familie valgte å være åpen om grunnen, så var det naturlig for meg å være det. Det ville vært helt feil om jeg ikke hadde tatt det med. Men det var vanskelig å finne de riktige ordene. Jeg snakket jo om våre barnebarns far», står det i boken ifølge VG.

Les også

Kongen om sorgen etter Ari Behns dødsfall: - Det vil ta sin tid

Koronakrisen

Da kong Harald innså alvoret i koronakrisen, holdt han en tale for å bidra til å samle nasjonen. Han gjorde noe han sjelden gjør: refererte til sin egen tro.

Det nest siste kapittelet i boka «Kongen forteller», ført i pennen av Harald Stanghelle, er viet kong Haralds opplevelse av koronakrisen.

– Vi var altså ikke mentalt forberedt. Det tok en stund før alvoret sank inn, sier kong Harald.

Da han holdt sin tale til folket søndag 15. mars, var kong Harald den første av Europas monarker som tok opp krisesituasjonen verden sto i.

Kristentro

– Det var for å bidra til å holde nasjonen sammen. For å understreke hvor alvorlig situasjonen var.

I talen gjorde han noe han sjelden gjør – han nevnte sin kristentro.

– Ja, det er sjelden jeg sier noe om mine bønner. Men i den situasjonen vi sto overfor midt i mars, fant jeg det riktig. Vi måtte være forberedt på at det ville bli mange dødsfall. Mange flere enn det heldigvis ble her hjemme i Norge, slik det nå ser ut. Men i mars visste vi ikke hvor mange som ville dø. Derfor var det også for å understreke alvoret at jeg sa at ‘mine tanker og bønner er hos dere alle nå’, sier kongen.

Savnet klemmer

Han påpeker at kongefamilien er som andre familier:

– Vi merket savnet etter å klemme dem vi er glade i. Vi fikk jo heller ikke lov til det. Selv har jeg vært så isolert at jeg ikke har vært redd for å bli smittet, sier kongen, men legger til at han er fullt klar over at han absolutt er i risikogruppen.

Kongen sier også han er imponert over folket sitt.

– Veldig imponert. Norge og nordmenn har tatt det bra. Jeg må si det. For det er ikke småtterier dette som vi har vært utsatt for. Vi har vel lært at i slike kriser er det lurt å stå sammen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.