I alt ble det registrert 22,3 millioner passasjer om bord ved avgang og ankomst på norske lufthavner i 2020. Det er en nedgang på i overkant av 61 prosent fra de 57,9 millioner passasjerene som var innom norske flyplasser i 2019. Antall utenlandspassasjerer med fly ble redusert med 78 prosent i 2020 sammenlignet med 2019, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Når man ikke har kunnet reise utenlands, har mange i stedet benyttet anledningen til å realisere drømmer på hjemmebane.

– Våre tall viser at vi nordmenn har vært flinke til å unne oss litt ekstra her hjemme. Vi ser en solid økning i antallet solgte forsikringer på flere områder, blant annet innen dyr, båt og MC, sier Andreas Handeland, kommunikasjonssjef i If.

Han forteller at det er mange som har benyttet anledningen til å skaffe seg nye firbeinte familiemedlemmer.

– På forsikringer av katter opplevde vi en økning på nesten 20 prosent, mens det på hunde- og hesteforsikringer økte med rundt halvparten, sier Handeland.

Skaffet seg båt

Pandemisituasjonen gjorde båtmarkedet hett i 2020. Begrenset tilgang på nye båter gjorde at bruktmarkedet virkelig fikk fart på seg.

Mange kjøpte seg båt for første gang, andre oppgraderte til en større, mens noen valgte å selge unna til svært gode priser.

– Her i If opplevde vi en økning i salget av båtforsikringer på drøyt fem prosent. I tillegg var det mange eksisterende kunder som valgte å kjøpe seg ny, større båt, eksempelvis med overnattingsmuligheter. Så veksten var totalt sett meget god, uten at vi så en tilsvarende negativ trend på skadestatistikken av den grunn, forteller Handeland.

Har du unnet deg noe nytt under koronapandemien som du kanskje ikke ellers ville gjort? Bruk kommentarfeltet under og fortell oss hva!

Flere på to hjul

For motorsykler har økningen i 2020 vært på rundt åtte prosent. Da er ikke mopeder tatt med i beregningen.

– Økningen i antallet MC-forsikringer er et sikkert tegn på at nordmenn har valgt å gjøre det beste av situasjonen her hjemme i Norge. Dette gjenspeiles naturlig nok i salget av motorsykler, som godt ut i 2020 la an til å overstige rekordåret 2019, sier Handeland i If.

Statistikk for bruk av internasjonale betalingskort viser at nordmenn har handlet mer på nettet.

I alt utførte nordmenn betalinger for 47 milliarder kroner med internasjonale betalingskort mot norske og utenlandske nettsteder i 3. kvartal 2020, fordelt på 128 millioner betalinger medregnet Vipps-betalinger. Dette er 33 prosent flere betalinger for et 9 prosent større beløp enn i 3. kvartal 2019, ifølge SSB.

Moss Avis har tidligere fått oversikt over hvilke ti søkeord som var mest populære på finn.no blant personer i Moss kommune i 2020. Topplisten viste følgende: Moss, Larkollen, mopedbil, Jeløy, Jeløya, sofa, Rygge, sykkel, Playstation 5, Louis Vuitton.

LES MER: Disse finn.no-søkene var de mest søkte blant mossinger i fjor

LES OGSÅ: Dette kjøpte nordmenn under korona