Advarer mot britiske asfaltarbeidere

PÅ PLASS: Britiske asfaltarbeidere har vært i politiets søkelys de siste årene. Nå er de på plass i Våler og Svinndal. (Arkivfoto)

PÅ PLASS: Britiske asfaltarbeidere har vært i politiets søkelys de siste årene. Nå er de på plass i Våler og Svinndal. (Arkivfoto)

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet fikk i helgen henvendelser fra flere personer som opplevde å få britiske asfaltarbeidere på døra. Nå ønsker de tips.

DEL

– Det var noen meldinger fra Våler og Svinndal både fredag og lørdag. De som ringte oss forklarte at asfaltarbeiderne hadde kommet og ringt på helt uoppfordret for å tilby sine tjenester. Vi fikk sjekket ut en del av disse arbeiderne, men kunne ikke knytte noe ulovlig opp mot disse, forklarer krimsjef Jan Onarheim ved Vansjø lensmannskontor.

LES OGSÅ: Stakk av fra ulykke

Aggressive

Tidligere har britiske asfaltarbeidere ofte vært både pågående og aggressive.

– Ja, de kan være aggressive. Vår oppfordring til de som får disse personene på døra er å avvise dem på en pen, men bestemt måte og deretter ta kontakt med oss. Det som er viktig er at man klarer å gi et signalement av personene, at man noterer seg bilnummer og eventuelt får tatt et bilde av bilen eller bilene disse arbeiderne bruker, fortsetter Onarheim.

Ingen mistanke

– Hva er det dere sjekker når dere kontrollerer asfaltarbeiderne?

– Vi vurderer hvert enkelt tilfelle i forhold til hvor alvorlig tipset er. Tipsene som har kommet til oss de siste dagene har kun gått på at asfaltarbeiderne ønsket å utføre jobber, de skal ikke ha opptrådt aggressivt eller vært svært pågående. Det vi da har gjort er å sjekke om disse arbeiderne har lov til å være i landet, og om de kan utføre arbeider. Så langt har vi ikke mistanke om at noen er her uten å ha lov til det, svarer Onarheim.

– Tidligere år har man også knyttet britiske asfaltarbeidere opp mot tyverier. Er det noe dere vil drive forebyggende arbeid opp mot?

– Vi kan ikke knytte anmeldte tyverier i den kategorien opp mot noen av asfaltarbeiderne som er i distriktet nå. Jeg kan heller ikke huske at det har vært slike forhold i vårt distrikt, men det har jo forekommet andre steder. Vi følger jo med, sier krimsjef Onarheim.

Tidligere enn vanlig

De siste årene har britiske asfaltarbeider kommet til Norge langt senere enn i mars.

LES OGSÅ: Stjal båtmotorer for over en halv million kroner

– Disse arbeiderne tar nok ikke så mye hensyn til hvilken måned det er. Nå tilsier jo været at man kan utføre slikt arbeid, men det er mye tidligere på året enn hva vi er vant til. Slik var det også med tyveriene av båtmotorer på Tomb og i Saltnes for et par uker siden. Denne type tyverier pleier vi ikke å utsettes for før i april, men i år var man mye tidligere ute, avslutter Onarheim.

Artikkeltags