Gå til sidens hovedinnhold

Polakker raner landsmenn på vei hjem

Artikkelen er over 6 år gammel

Vansjø lensmannskontor i Østfold har pågrepet tre polske menn, beslaglagt 60.000 kroner, falske tusenlapper og en «haug» med verdiløse hviterussiske rubler.

– Det var vektere ved lufthavnen som gjenkjente to av mennene og satte oss på sporet av disse. De tre polske borgerne har ikke akkurat vært snakkesalige i avhørene vi har hatt med dem, forklarer lensmann Kjetil Lunde og fungerende krimsjef Vegard Tillung ved Vansjø lensmannskontor.

To av forholdene skjedde med kun fem dagers mellomrom.

– Hvordan har disse mennene gått fram?

– Hvordan de plukker ut ofrene sine er vi usikre på, men de som kontaktes av de kriminelle har hatt store summer med norske penger på seg, rundt 20.000 kroner, forklarer Vegard Tillung.

– Utenfor hovedinngangen til flyplassen, på et område hvor det ikke er videoovervåking, har banden beskyldt de fornærmede for å ha stjålet pengene fra dem, og truet ganske kraftig. Det har oppstått en krangel og på én eller annen måte har banden fått tak i pengene til ofrene. Når de så har gitt disse pengene tilbake, så har det vært med en falsk tusenlapp på toppen og helt verdiløse hviterussiske rubler under, også tilklippede papirlapper har vært i bunken som har blitt gitt tilbake, fortsetter Lunde og Tillung.

– Videre har de kriminelle stukket av med de ekte pengene, legger de til.

LES OGSÅ: Filmet bagasjesvindel på Rygge

Polakker på vei hjem

Det har ikke vært noen forhold hvor nordmenn har blitt truet til å gi fra seg penger.

– Nei, det har vært polske borgere på vei hjem som har blitt utsatt dette. Vi kommer til å ha fokus på dette fremover, og jeg vil også oppfordre alle som blir tilbudt å for eksempel veksle penger av privatpersoner på flyplassen om å ikke gjøre det. Vi vet at slikt også forekommer, og det er selvsagt stor fare for at man blir svindlet, avslutter Kjetil Lunde.

Ønsker å utvise

De tre pågrepne mennene ble ilagt et forelegg på 20.000 kroner hver. Det har de godtatt og betalt gjennom beslaget som ble gjort.

– I beslaget av pengene lå også den originale tusenlappen de har kopiert falske tusenlapper av, så vi hadde gode beviser, kommenterer Tillung.

– Vi ønsket de tre mennene utvist fra landet. men det fikk vi ikke UDI med på, så de er sannsynligvis fortsatt i Norge. Vi har hørt om samme form for svindel ved andre flyplasser, sier lensmann Lunde.

LES OGSÅ: MLR øker kriminaliteten