Den såkalte hundedrapssaken er i gang i Moss tingrett, hvor en mann står tiltalt for å ha druknet hunden «Lukas» ved Krapfossbrua i fjor sommer.

Mannen er tiltalt for grovt brudd på dyrevelferdsloven og risikerer opp mot tre års ubetinget fengsel.

Den tiltalte hadde problemer med å erklære straffskyld innledningsvis i rettssaken.

Etter noe påtrykk fra rettens administrator, sorenskriver Wenche Flavik, og forsvarer Even Rønvik, erkjente han seg skyldig etter tiltalen.

– Men jeg gjorde det jeg gjorde for å avlive hunden, ikke for å utøve vold mot et dyr. Det var ingen sadisme i handlingen, og det var ingen tilfredsstillelse for meg å gjøre det jeg gjorde, sa han før han ble avbrutt av rettens administrator med henvisning til at han skal forklare seg senere.

Trusler

Den tiltalte ble ført inn bakveien til tingretten grunnet trusler, og det er politivakthold under rettssaken.

– Man var ikke sikre på hvor mange og hvem som ville komme, og derfor har vi politivakthold, forklarer aktor Morten Lundén fra Østfold politidistrikt.

– Den tiltalte har opplevd et massivt trusselbilde etter hendelsen, og han føler seg fortsatt utrygg, sier forsvarer Even Rønvik.

I sin vitneforklaring forklarte den tiltalte at han og samboeren har opplevd forfølgelse etter at drukningen av hunden kom fram i media.
– Vi fikk hundrevis av henvendelser med drapstrusler, voldstrusler og sjikane. Det var som en heksejakt, sa den tiltalte.

LES OGSÅ: Hundedrapet: – De som hetser er ikke noe bedre selv

Avlivningen

Den tiltalte forklarte svært inngående hvorfor og hvordan han tok livet av hunden etter at han og samboeren hadde hatt ansvar for den i om lag en måned.

– Den var hele tiden til bryderi. Den bjeffet og pep hele tiden, sa han.

Den tiltalte forklarte at han vurderte å avlive hunden hos en veterinær.

– Men jeg slo fra meg ideen om å oppsøke veterinær, da jeg har svært lite penger å rutte med, sa han.

Han vurderte deretter flere avlivningsmetoder, blant annet å slå Lukas hardt i hodet med en hammer, men falt ned på at drukning var den beste metoden.

– Når vannet har fylt lungene, skal det visstnok være helt harmonisk, fortalte han retten.

Solveig Marie Stubsjøen, forsker ved Veterinærinstituttet, sa derimot det stikk motsatte i sin vitneforklaring.

– Drukningen må ha ført til sterk frykt, stress og smerte for hunden, sa hun. Det er satt av to dager til rettssaken i Moss tingrett.
 

LES OGSÅ: Jubler for dyrepoliti