Det var tjukt av spenning i luften da 1.klasse-lærer ved Øreåsen barne- og ungdomsskole og en av drivkreftene i Moss Spellemannskompani, Heidi Kiss, begynte å lese opp de 17 navnene.

Mye bedre!

For endelig var øyeblikket kommet som de hadde venta på så lenge! Nå skulle seksåringene få hvert sitt splitter nye barnetrekkspill.
– Jeg tror jeg kommer til å øve mye, svarte en overbevist Sander Jarl Andersen da Moss Avis ville vite hvor mye han kom til å øve.
– Skal du bli like flink som Heidi (Kiss) da? undret vi.
Sander ristet på hodet.
– Nei, mye bedre, svarte han.

Fullt av toner!

For det er klart det forplikter, når man som seksåring får tildelt et så glinsende vakkert og komplisert instrument. Det er jo bare å trykke på noen av de små hvite knappene og dra hendene fra hverandre, så høres det ut som et helt orkester!
– Nå må dere love å passe godt på instrumentene og ikke slippe dem i gulvet eller la dem være ute i kulda, formante Otto Kiss, mannen til Heidi og leder av Moss Spellemannskompani.

Måtte trå til

Det var da Heidi Kiss forhørte seg om interessen for å spille trekkspill blant sine førsteklassinger, at hun ble ganske overrasket. For plutselig innså hun at det ikke holdt med de fire trekkspillene som skolen eide. Det var jo 17 stykker som ville lære å spille!
– Når så mange barn ønsket å spille, måtte vi trå til, forteller Otto Kiss. – Så da bestemte Moss Spellemannskompani seg for å gå inn og investere i de som manglet, slik at alle kunne få hver sin, forteller Otto Kiss.

Stortrives

Men før utdelingen holdt medlemmene av Moss Spellemannskompani en minikonsert til glede og inspirasjon. Foran på første rekke satt elleveårige Marianne Le Ngoc i dyp konsentrasjon. Kun noen få ganger kikket hun opp på dirigenten. Hun stortrives med å spille trekkspill, og har spilt i fem år allerede.
– Det er veldig morsomt. Vi har det fint sammen, sa hun.
– Hvor mange ganger i uka øver du?
– 2-3 ganger. Det går fint, smilte hun.