– Jeg hadde et håp om at det skulle løse seg, så jeg har latt være å snakke så mye om den økonomiske situasjonen. Men vi var kommet dit at det var et være eller ikke være for House of Foundation i dagens form, erkjenner Martin M. Sørhaug.

Svaret ble «være» etter at Fritt ord anerkjente House of Foundation i Møllebyen som litteraturhus og ga prosjektet i alt 200.000 kroner til videreutvikling for de tre neste årene.

Del på Facebook

Tidsspørsmål

Martin M. Sørhaug anslår at han har betalt nærmere 10.000 kroner av sine private midler hver måned de tre siste månedene for å redde prosjektet som ble åpnet i november 2009, og som gjennomførte svært vellykkede litteraturfestivaler i både 2010 og 2011.

– Det er slik man kan gjøre i en periode, men ikke har råd til over tid, erkjenner Sørhaug nå.

Gode ord

I forbindelse med årets Møllebyen Litteraturfestival mente Moss biblioteks Lillian Salomonsen at det er Moss bibliotek og ikke House of Foundation som er litteraturhuset i Moss.

I sin søknad til Fritt Ord argumenterte derimot Martin M. Sørhaug for at House of Foundation er et litteraturhus ved å vise til litteraturfestivalene, boksalget, forfatter- og kunstnermiljøet som er tilknyttet huset og de mange forfatter- og kulturkveldene HoF har invitert til. I tillegg fortalte han at House of Foundation planlegger å arrangere skrivekurs.

– Søknaden ble neppe svekket av at både Jonny Halberg og Freddy Fjellheim skrev velformulerte følgebrev til søknaden, smiler en takknemlig Sørhaug i ettertid.

Kommunene neste

I mars i år var Sørhaug og hans samboer og prosjektstøttespiller Mari Kolsrud Hustoft på besøk hos politikerne i kulturutvalget i Moss kommune og redegjorde om House of Foundation, som på kort tid er blitt omfattende i både kvalitet og kvantitet.

Målet var å komme inn på fast post i mossebudsjettet.

– Vår orientering til politikerne i mars var en del av dialogen vi har med kommunen. Og nå som Fritt Ord definerer oss som et litteraturhus, så håper vi at dette styrker vår sak, sier Sørhaug, og fortsetter:

– Prosjektet er ennå ganske ungt, og vi har fortsatt mye å bevise. Likevel mener jeg at både vi og hele Moss bør glede oss over pengene og anerkjennelsen fra Fritt Ord

House of Foundation vil søke Norsk kulturråd om midler til oppussing og oppgradering av lokalene i Møllebyen.