Mosseporten. Mossehallen. Esso. Kransen. Kråkereiret. Brua. Gimle. Texaco. Hoppern. Ila. Det er steder som har fått hvert sitt dikt i Agnar Lirhus’ nye diktsamling «Oss». Alle diktene i boka er viet steder i Moss:

– Diktene er skrevet som en reise gjennom Moss. Det er mange steder jeg kunne skrevet om, men de ble avvik fra ruta. Veien skulle gå rett fram, sier Lirhus, som starter ved Mosseporten og ender det siste diktet ved strømmen i Gullholmsundet.

– Dette er steder alle i Moss har et forhold til. Jeg tror leserne vil gå i en dialog med diktene og legge til sine egne erfaringer, sier Agnar Lirhus.

Han ble blant annet inspirert av forfatteren Erlend Nødtvedts diktsamling om Bergen.
– Jeg tenkte; alle er opptatt av Bergen, ingen er opptatt av Moss. Men jeg synes Moss også fortjener en diktsamling, sier forfatteren. Han bruker egne erfaringer og andre historier, sanne og usanne, til å formidle noe personlig om stedene.

Menneskelig

– Viltert og tøft på en følsom måte, sier Agnar om oppveksten i Moss. Han er opptatt av hvordan vi alle formes av stedene vi lever:

– Det er et forsøk på å vise det menneskelige ved stedene, hvor viktige de er, for å øke respekten for stedene. Hvis stedene forandrer seg, forandrer også menneskene seg, sier Lirhus.

– Er dette en kjærlighetserklæring til Moss?
– Absolutt. Jeg ville lage både en mytologi og en hyllest, men med litt brodd, sier Lirhus. Diktene har også en politisk side:

– Det ironiske er at den tiden jeg skriver om er da den forrige Høyrevinden blåste i Moss. Da la de ned og solgte ut alt. Nå ser det ut til at det samme skjer, etter ti års oppbygging, sier forfatteren, som blant annet skriver om Glassverket og Gimle:

– Boligutbyggingen her i byen handler ikke om Moss, men om penger, sier han.

Moss’ hjerte

Agnar Lirhus vokste opp på Tronvik, har bodd de siste årene i Oslo, og har en rekke romaner bak seg. «Oss» har blitt til i samarbeid med House of Foundations Martin M. Sørhaug, Henning Karlbom og Markus Stabel.

– Det har vært utrolig gøy å jobbe utenfor de store forlagene, med folk jeg er kompis med. Ingen av oss har tjent en krone på dette. Dette er et overskuddsprosjekt, og det preger nok diktene, sier Lirhus, som jobber med en roman med lignende tema.

I diktet om Kransen skriver han:
– Hjertet i Moss pumper ikke, det graviterer.
– Kransen er et bilde på Moss’ hjerte, på trafikkens premisser. Men det handler også om at alle som er fra Moss, men ikke bor der, snakker om Moss hele tida. De vil kanskje aldri innrømme at Moss er fin, men de kommer ikke videre likevel, sier Agnar Lirhus.

LES OGSÅ:

Agnar Lirhus bruker sin egen historie i ny roman

Nå skriver han om vennskap, TV og virkelighet