Et stjernelag av forfattere, kunstutstillinger og konserter, kan oppleves i Møllebyen til helgen. Lørdag og søndag åpner kulturhuset House of Foundation med brask og bram.
– Programmet er så stort at vi må ha det over to dager, sier Trine Gzyl. Hun er en av de tre kunstnerne og gründerne som står bak «House of Foundation», byens nye kulturhus i Møllebyen. Sammen med Mari Kolsrud Hustoft og Martin M. Sørhaug har Gzyl etablert et kunstner og forretningskollektiv i gamle Mølla Kunstskole. Bakgrunnen var rett og slett at de tre trengte et atelier. Men i tillegg inneholder huset bokhandel, galleri, designutsalg og atelierer til utleie.

Kjente forfattere

Helgens åpning blir ingen liten happening. Forfattere som Vigdis Hjort, Kjartan Fløgstad, Trude Marstein, Jonny Halberg og Rune Christiansen skal lese fra sine bøker. Forfatteren og musikeren Jenny Hval, også kjent som Rockettothesky, skal både lese opp og holde konsert. Det blir utstilling med en rekke kunstnere, og Osloforlaget Feil Forlag står bak kunstprosjektet «Postkort fra Moss»
– De har fått kunstnerne Lars Brekke, Josefine Lyche og Maria Willassen til å lage postkort fra Moss. Hver av de besøkende vil få utdelt et postkort, ferdig frankert med dato, som de kan sende til hvem de vil. Så har vi en postkasse her, og kortene blir spredt over hele Norge. Det blir et omdømmeprosjekt fra Moss, sier de tre.

Litteraturhus

– Hvordan har dere fått til alt dette?
– Jeg tror det var lett for forfatterne å si ja. Audiatur bokhandel er blitt godt befestet. Dessuten tror jeg de syns det var morsomt at det blir opplesning og utstilling i samme lokale, sier Martin Sørhaug, som driver bokhandelen Audiatur. Hittil har bokhandelen vært nettbasert, men nå er bøkene hentet ut av Sørhaugs kjellerbod og plassert inn i House of Foundation. Her kan man finne skjønnlitteratur, samtidspoesi, tidsskrifter og klassikere. Og ifølge Sørhaug, 25 meter med filosofi og teori.
– Vi blir et slags Litteraturhus i miniformat. Vi har sikkert like mye bøker her som på Litteraturhuset i Oslo, sier Sørhaug.
Fundament. Trine Gzyl og Mari Kolsrud Hustoft driver med henholdsvis søm og billedkunst. I tillegg skal de drive salg av kunst og design fra nyetablerte designere fra Norge.
– House of Foundation blir et fundament for kulturell virksomhet, sier de tre kunstnerne og gründerne.