Gå til sidens hovedinnhold

Blir britisk hoffleverandør

Artikkelen er over 12 år gammel

Etter 14 år i Moss flytter pianomaker Alastair Laurence nå hjem til England og blir hoffleverandør av pianoer og pianotjenester.

– Skriv for all del ikke at lørdagens jazzkonsert på Alby er en avskjedskonsert. Jeg kommer tilbake allerede i romjulen, men jeg bosetter meg nå i England, sier Alastair hjemme i pianoverkstedet i Bråtengaten på Jeløy – og fortsetter sukkende:
– Jeg ville gjerne blitt i Moss. Men dette gamle, fine huset er solgt og skal rives. Alt av historisk interesse i Moss skal av en eller annen grunn rives. Det er et mønster jeg ikke forstår.

Siden 1750.

Mens mossingene må holde ut, har Alastair noe virkelig gammelt og ærverdig å vende hjem til.
– I april kjøpte jeg meg opp og ble majoritetsaksjonær i John Broadwood & Sons Ltd. Dette firmaet har levert pianoer og stått for vedlikehold av dem til det britiske kongehuset helt siden 1750, da kong George II regjerte, forteller Laurence.

Syv generasjoner.

I syv generasjoner har hans egen familie med pianomakere hatt tilknytning til Broadwood. Og både Alastairs sønn Sam og fetter Guy jobber i firmaet, som holder hus i et gedigent slott, Finchcocks, i Kent sydøst for London.
– I dette slottet er det musikkmuseum, overnatting, bryllupslokaler, konsertlokaler og markeder, forteller briten.

To dager ble til 14 år.

Alastair Laurence gledet seg til to – 2 – dagers opplevelse av Norge i 1994. Han var invitert av Musikk Instrument Akademiet (MIA) på Jeløy for å forelese.
– Men rett før avreise ringte skolen og sa at en lærer var blitt syk. De lurte på om jeg kunne ta et syv ukers vikariat. Siden ble jeg hyret inn for først tre og så seks måneder. I 1996 innså jeg at jeg var blitt mossing, smiler pianomakeren.

10–12 pianoer.

Høsten 2003 startet han pianoverksted, og våren etter sto det første mossepianoet klart. Nå er de to siste i ferd med å fullføres.
– Jeg har laget 10–12 pianoer her på Jeløy. Blant annet ett til gjestedirigentenes rom på Den Norske Opera. Per Anders Løhne fortsetter nå denne virksomheten hjemme i Spikkestad, og jeg vil besøke ham og verkstedet noen uker i året. Jeg vil også holde flere konserter i Moss, forsikrer Alastair, og runder av:
– Jeg vil savne klimaet, naturen og atmosfæren på Jeløy veldig. Men jeg må gå videre. n