Gå til sidens hovedinnhold

Blomstringstid for samisk musikk

Artikkelen er over 11 år gammel

musikkanmeldelse

Samisk populærmusikk er inne i en blomstringstid. For ikke før har Mari Boine sluppet et nytt album til svært gode kritikker, så kommer Ann-Mari Andersen med platen «Angassii» som ikke ligger langt etter den store samiske stjernen.
Ann-Mari Andersen ble kjent for et stort publikum da hun deltok i den norske finalen i Melodi Grand Prix i fjor nettopp med sangen «Andagassii». Den er selvfølgelig med på dette albumet, både i studio- og liveversjon. Ann-Mari Andersen kan pop-uttrykket. Låtene er melodiske og fengende, men hun har også en annen side. De dvelende, stemningsfulle og litt melankolske låtene har hun også et godt grep om. Kombinasjonen av ren samisk pop og typisk «world music» – også kalt etno - er det som virkelig hever dette albumet i høstens plateslipp så langt.
Nydelige «Lullaby»,sammen med Kautokeinos kulturskole-kor, er en av albumets bedre låter, men det er også andre spor på platen som er passende lydkulisser for den årstiden vi nå beveger oss inn i.
I likhet med Mari Boine synger hun på samisk og oversetter til engelsk i tekstheftet. Det er tydelig at ambisjonene strekker seg lenger enn til den norske musikkscenen. Og hvorfor ikke? Dette er absolutt musikk som vil finne klangbunn utenfor Norges grenser.$PHOTOHEADER_ON$ANN-MARI ANDERSEN$PHOTOHEADER_OFF$
«Andagassii»
(Guldal/Mudi)
1 2 3 4 5 6