Gå til sidens hovedinnhold

Bokanmeldelse av Eirik Wekres thrillerroman «Operasjon Isbjørn»

Artikkelen er over 11 år gammel

Bokanmeldelse av Eirik Wekres thrillerroman «Operasjon Isbjørn», Gyldendal forlag.

Anmelder: Eva Nyhaug

Eirik Wekre
«Operasjon Isbjørn»
Thriller
Gyldendal
346 sider


Eirik Wekres thriller «Operasjon Isbjørn» starter høyst lovende.
En mor og datteren hennes er funnet skutt i et nedbrent og nedsnødd hus i Rendalen.
PST-etterforsker Hege Tønnessen (som også var med i «Operasjon Snøhvit») hentes inn fra permisjon for å tilsynelatende vise allmennheten at «alle ressurser» er satt inn i det som kan se ut som ett av flere familiedrap i Norge den siste tiden. Justisdepartementet frykter en epidemi.
Tønnesen har lenge vært satt på sidelinjen på grunn av omorganisering og interne stridigheter, men nå skal hun tilsynelatende løse drapene i Rendalen. Det fører blant annet til en intens jakt på familiefaren, som er sporløst forsvunnet.
Spenningen øker ytterligere ved at Tønnessen selv blir utsatt for trusler tidlig i etterforskningen. Hun føler også at hun blir motarbeidet av «sine egne.
Det gjør det enda mer komplisert at hun selv har søkt jobben om å bli ny PST-sjef.-
Etterforskningen går heller ikke like lett ettersom hun blant annet jakter på en yrkesoffiser med fartstid i Hærens Jegerkommando og informasjonen ikke er like lett å få ut.
Det er likevel når Tønnessens etterforskning sender henne til Svalbard der hun får informasjon som tyder på at en konflikt med Russland er i gjære, boka topper seg med flere lite troverdige scener og heseblesende stunts. Disse er dessverre med på å gjøre en ellers så spennende og velskrevet bok forutsigbar og litt dum.
På toppen av dette, har Tønnesen nemlig underveis alliert seg med den masete og innpåslitne journalisten Vera Garbrielsen, som stadig vekk vet mer enn Tønnessen selv. Sammen forsøker de å stanse angrepet på rikets sikkerhet på Svalbard.
Men det blir rett og slett for heseblesende og actionfilmpreget på slutten til at man kan juble uhemmet av denne thrilleren, som kunne ha hatt godt av å gå litt mer i dybden på karakterene sine og å kanskje luket ut de verste klisjéscenene fra Svalbard.