Terningkast 3: Strammer både sjangergrep og plot

NY BOK: Linda Irene Strøms «I skyggen av eliten» er den andre boken av det som er tenkt som en krimtriologi.

NY BOK: Linda Irene Strøms «I skyggen av eliten» er den andre boken av det som er tenkt som en krimtriologi.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bokanmeldelse av Linda Irene Strøms «I skyggen av eliten», skrevet av Eva Nyhaug.

DEL

«I skyggen av eliten» er mosseforfatter Linda Irene Strøms andre roman i det som er tenkt som en krimtrilogi om kunsthistorikeren Line Ridder Sand, der Moss så langt har fått spille en betydelige rolle. I den første, «Ekko av begjær», var Refsnes gods åsted for et drap i kjølvannet av et kunstseminar, og i «Skyggen av eliten» dukker den nå pensjonerte mosseetterforskeren Anton Linder og hans yngre politivenninne Anna Ravnås opp igjen.

I «Ekko av begjær» slet Strøm med å finne sjangerformen og romanen led også stort under et noe stivt og konstruert språk og en tidvis litt intetsigende dialog.

Strøm har helt klart skrevet seg varmere i bok nummer to. «I skyggen av eliten» er nemlig blitt en langt mer gjennomarbeidet og stilsikker krim som absolutt lover godt for fremtiden.

Strøm halter litt både med å få leserne med seg fra start, og slutten bærer også litt preg av hastverk, men dette er et likevel et stort skritt i riktig retning. I bok nummer to blir forholdet til Ridder Sand og ektemannen Erlend Strand, som nåp er blitt utenriksminister, f

Karakterene litt for grunne.

Dialogene fremdeles stive og litt for selvfølgelige. Kunne med fordel vært ryddet enda mer opp i.

Grundig research. Styrken i en aktuell og spennende historie der hun bruker sine kunnskaper om både, økonomi og finans i det som er blitt en thriller der både kidnapping, korrupsjon og svindel med norske bistandsmidler er med.

Strøm jobber til daglig som økonomisjef ved Nasjonalmuseet i Oslo, men har de siste årene brukt mer og mer tid på skrivingen.

Hun gir ut bøkene sine på eget forlag, og har til nå gjort at nok ikke når ut til et stort lesemarked.

Dersom Strøm fortsetter å finjustere både språk og handling i skrivingen, er det bare å glede seg til den siste boka i denne krimtrilogien. Og kanskje også de større forlagene får øynene opp for Strøm, som helt åpenbart har et talent for gode plot.

Til neste utgivelse skulle jeg ønske meg at hun går enda mer i dybden på hovedkarakterene sine, og at unødvendig dialoger som ikke driver handlingen fremover lukes ut. Avslutningen på «I skyggen av eliten» antyder at det fremdeles er mye dramatikk i vente for Strand og co.

Anmeldt:

Linda Irene Strøm

«I skyggen av eliten»

Krim 310 sider

Paviljongen forlag

Terningkast: 3

Artikkeltags