Bakenfor skrivekunst

Redigert av Leif Høghaug og Kristin Hanto

Redigert av Leif Høghaug og Kristin Hanto

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Folks behov for å uttrykke seg gjennom skjønnlitteratur ser ikke ut til å avta her i samtidskulturen vår.

DEL

Lokale nyheter

På Moss bibliotek har lånerne kommet til at Svein Erik Bache er den beste av de upubliserte forfatterne i nettverket «Bøker som ikke fins», det leste vi forleden i herværende avis.

I vår kan du på Litteraturhuset la Jan Kjærstad inspirere deg til å skrive skjønnlitteratur, for snaue to tusenlapper, hvis du skulle mangle kreativ gnist, men ellers være lysten på å bli forfatter. Det er dermed på tide at også denne boksiden tar opp det stadig tilbakevendende spørsmålet: Kan man lære å bli forfatter?

Før jul utkom boken «Poetikk – tekster til Eldrid Lunden», redigert av to litterater med sterk tilknytning til Forfatterstudiet i Bø i Telemark. Denne institusjonen i norsk litteratur var Eldrid Lunden med å grunnlegge i 1982.

Og i 2010 fylte hun – poeten, essayisten, pedagogen og skrivekunstprofessoren, 70 år. I den anledning har en rekke tidligere og nåværende forfatterstudenter, forelesere og andre kolleger av Lunden tatt pennen fatt for å hylle både henne og forfatterutdanningen.
Om de kan takke Bø for at de har blitt forfattere? Ifølge Lunden og mange med henne blir folk bedre til å skrive av å bli bedre til å lese, både egne og andres tekster. Og ifølge Gaute Heivoll, som står bak et av bokens beste skjønnlitterærere bidrag, er det ikke en ulempe å bli frastjålet tung, teoretisk bagasje før du skal gå i gang.

Ikke så få forfattere med lokal tilknytning har tilbrakt et læreår i Bø; Rolf Enger, Jonny Halberg, Arne Østring, Lars Ramslie og Agnar Lirhus har alle sittet ved Lundens kateter. Lirhus, som både fullførte forfatterstudiet og romandebuterte 2005, hedrer den selvbevisste skrivelæreren med bidraget «Påstandens poetikk».

Her beskriver han tilstanden som ung, vordende forfatter på leting etter noe eller noen som kan gi gode råd og vise vei. Konklusjon: Veien din må du finne selv, og ofte hjelper det å gå på tvers av de merkede løypene.
 
«Poetikk – tekster til Eldrid Lunden» byr på veilederens, studentens og den etablerte forfatterens erfaringer. Den som ønsker å orientere seg i samtidslitteraturens umerkede løyper, som leser eller skriver, har godt av slike utsiktspunkter.

Artikkeltags