«Ned til elva» er en bok man ikke ønsker skal ta slutt.

Vi er i Midtvesten på 1960-tallet og romanen slynger seg heldigvis sakte av gårde.

Det blir en fabelaktig reise gjennom det amerikanske landskapet.

Langs «bredden» møter vi elleve år gamle, astmatiske Reuben Land. Et mirakel av en gutt, som har vokst opp sammen med faren. En spe mann, med et stort hjerte og sterke krefter. Krefter som fikk liv i Reuben da fødselslegen hadde gitt ham opp.

Når Reuben er 11 år skjer det som ikke skal skje. Reubens bror Jake tiltales for drapet på en medelev, lillesøsterens plageånd. Nå er han på rømmen og sammen med faren og søsteren Swede legger Reuben ut på en ferd gjennom Midtvesten i jakten på ham.
Underveis skildrer norskættede Leif Enger på magisk vis menneskene den søkende familien møter.
Det blir en fabelaktig reise gjennom det amerikanske landskapet.

Enger blander sjangre og det er både snev av krim, cowboyhistorier og magisk realisme i debutromanen hans som ble gitt ut så tidlig som i 2001 i USA. Det er utrolig at en så enestående debutroman ikke har nådd oss norske leserne før i 2012.

For dette er virkelig blant årets aller beste leseropplevelser! Enger byr på både helter og skurker. «Ned til elva» er blitt en stor roman om skyld, skam, mysterier, mirakler og ikke minst tro. Og midt oppe i dette finner du den morløse familien Land som forsøker å holde sammen selv, om det ikke alltid er like lett.