Jørgen Brekke er knivskarp debutant

"Nådens omkrets"

"Nådens omkrets"

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Krimhøsten bød på flere spennende debutanter, med Jan Erik Fjell og hans roman «Tysteren» som den mest minneverdige.

DEL

Lokale nyheter

2011 åpner nesten like friskt med Jørgen Brekke og hans gåsehudfremkallende «Nådens omkrets».
En krimdebut det står respekt av, men som samtidig viser at Brekke har litt igjen før han tar steget opp i eliteserien blant norske krimforfattere.

Del på Facebook

Bokens to parallelle historier spenner over nesten fem hundre år, men Brekke avslører kjapt at de to historiene på en eller annen måte henger i hop.
Men hva en norsk seriemorder fra 1500-tallet kan ha med to flådde lik av i dag – ett funnet i Trondheim og ett i USA – kan ha med hverandre å gjøre, er ikke like selvfølgelig.

Etterforsker Odd Singsaker får på sin første arbeidsdag etter en hjernesvulstoperasjon det flådde og halshuggede liket av bibliotekaren ved Gunnerusbiblioteket i Trondheim rett i fanget.
 
Noen uker i forveien har hans amerikanske kollega, Felicia Stone opplevd nesten det samme ved Edgar Allan Poe-museet i Virginia. Etter noen dager oppdager man at den berømte Johannesboken, en håndskrevet dagbok fra 1500-tallet også er borte. Den ble oppbevart i det samme hvelvet som liket av bibliotekaren ble funnet.

Mistanken blir fort kastet mot Jon Vatten, vaktmann på Gunnerusbiblioteket og med en gruslagt akademisk karriere bak seg. Han var også i søkelyset noen år tidligere da hans kone og lille sønn plutselig forsvant sporløst.

Brekke lar bipersonene i historien få relativt stor plass, og både Vatten og den amorøse, unge bibliotekaren Siri Holm er figurer som blir levende portrettert. Vi skulle kanskje ha ønsket at han fulgte like godt opp historien med gutten som på 1500-tallet ble med en såkalt bartskjærer på en veritabel obduksjonsturné i Europa.

Brekke har uten tvil drevet grundig research før han satte seg til tastaturet, og nettopp derfor er det nesten litt utilgivelig at han konsekvent kaller den legendariske amerikanske morderen og likskjenderen Ed Gein for Ed Gain.

Artikkeltags