Jussi Adler-Olsen lykkes ikke helt

"Flaskepost fra P"

"Flaskepost fra P"

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Jussi Adler-Olsen er danskenes ledende krimforfatter. «Flaskepost fra P» er den tredje boken i rekken om Avdeling Q.

DEL

Lokale nyheter

De to første «Kvinnen i buret» og «Fasandreperne» høstet solide kritikker. «Flaskepost fra P» ble i Danmark tildelt Glassnøkkelen, lesernes bokpris og det danske kriminalakademiets pris for beste spenningsbok på dansk.

Del på Facebook

Jeg innrømmer gjerne at jeg er en stor fan av Jussi Adler-Olsen, og har trykket de to første bøkene i serien hardt til mitt bryst. Etter å ha pløyd meg gjennom 526 sider av «Flaskepost fra P» sitter jeg igjen med et inntrykk om at denne kunne vært mye bedre.

De to første bøkene var preget av spenning fra start til slutt og et spesielt forhold mellom etterforsker Carl Mørck og hans få men nære medarbeidere.
I «Flaskepost fra P» blir en del av spenningen borte for min del, og boken kunne trygt vært komprimert 100–150 sider. Spenningen tar seg etter min mening ikke opp før de siste 150 sidene.

To gutter blir kidnappet på 90-tallet, den ene broren klarer å sende fra seg en flaskepost under fangenskapet. Mange år senere dukker flaskeposten opp i Skottland. Der blir flaskeposten plassert i en vinduskarm, og hentet fram en del år senere.
 
Innholdet er vanskelig å tyde, men etter hvert havner den på bordet hos Carl Mørck og kampen om å tyde innholdet starter. Det viser seg at den kalde kidnapperen har bortført flere barn og følger et bestemt mønster. Etter hvert blir Mørck og hans medarbeidere sterkt involvert i saken og derfra og ut holder boken et høyt nivå.

Det som for min del trekker ned er at Mørck & co. også er involvert i en brannsak som egentlig bare er forstyrrende for handlingen og at jakten på kidnapperen drives av langt flere enn Mørck og hans etterforskere.
Det blir liksom litt for usannsynlig i perioder og det er med leit hjerte at jeg plasserer «Flaskepost fra P» litt over middels på rangeringsstigen.

Så er det bare å håpe at den siste boken i serien om Avdeling Q, «Journal 64», som kommer til Norge i februar neste år, hever seg en del hakk og at det blir en stilfull avslutning. «Journal 64» er tildelt Danmarks svar på Bokhandlerprisen, De Gyldne Laurbær, så da er det lov å håpe ….

Artikkeltags