Kontakt med Rådes røtter

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Lokale nyheter

En kan ikke annet enn å ta av seg hatten for Råde Historielag. For åttende året på rad har årbokutvalget gitt ut «Røtter», spekket med lokalhistoriske artikler.
 

Det driftige utvalget består av Arne Antonsen (leder), Torunn Bjørnstad Båtvik, Eigill Tangen, Syvert Galdal og Jahn Wilhelm Berg. Flere av utvalgets medlemmer har vært med siden starten.
 

Oppsett, størrelse og layout har vært likt hvert år. Det skyldes ikke minst Eigill Tangen, som har stått for layout, kart og produksjon. Han har nedlagt et enormt arbeid. Men også de andre medlemmene, med Arne Antonsen i spissen, må berømmes.

Årbokutvalget har samlet en rekke artikler og medlemmene og har selv skrevet mange av dem. Selvsagt uten egen fortjeneste. Inntekten av salget går i sin helhet til historielaget.

Årets utgave av «Røtter» foreligger med 28 små og store lokalhistoriske artikler, fordelt på 120 sider. Som vanlig spenner temavalget vidt. Spesielt er det i år flere artikler fra søndre del av bygda.

Det er ikke unaturlig at spissartikkelen omhandler en av bygdas tradisjonsrike og meget betydningsfulle virksomheter: Råde Sparebank gjennom 150 år, fra bygdemagasin til moderne bank, skrevet av tidligere banksjef Kristian Nordli, og at omslagsbildet viser bankens første kontor.

Vi må uttrykke glede over de mange bilder og illustrasjoner, noe som gjør boken lettlest. Positivt er det at årets «Røtter» har færre trykkfeil enn tidligere utgaver.

For øvrig er det umulig – i denne korte anmeldelsen – å gå inn på hver enkelt artikkel, med svært ulik lengde og fasong. Mange av artiklene er interessante, men det blir veldig mye «hopp og spredt».
 
Vi sitter igjen med et par spørsmål: Kunne det vært en fordel om en hadde konsentrert seg om noen litt lengre artikler, hvor en kunne gått noe mer i dybden? Og valgt et hovedtema for hvert år, for å få entråd i årboken?

Uansett: Takk for årbokutvalgets stå på vilje, slik at stadig flere blir kjent med sine røtter i Råde-bygda. Det er sikkert ingen overraskelse når vi forteller at utvalget allerede er i gang med å samle stoff til neste års produksjon.

Artikkeltags