Visstnok den første i en planlagt serie som skal følge hovedpersonene mot voksenlivet.
I februar 1982 er 12 år gamle Lars Meltzer – oppvokst i Holmenkollens nikkers-adel – selvsagt til stede da det famøse stavuhellet skjer.

Faktisk så til stede at han sikrer seg underdelen av Brås stav, i nevekamp med en like ivrig tolvåring, Remi fra Oppsal.

Langeland vier for øvrig usedvanlig store deler av denne nesten 600 sider lange romanen til langrenn, og byr til tider på relativt friske fraspark uten å slite altfor mye i motbakkene.

I Holmenkollåsen stråler fasadene, men under den skinnende fernissen står ikke alt like bra til. Verken for Lars Meltzer og hans bestevenn Hauk, eller den eldre generasjonen.

Det er litt Fanny & Alexander-feeling over de storslåtte middagsselskapene hvor slektens alle misfostre kommer fram i lyset.

Egentlig er det fire hovedpersoner i «Verdensmesterne». Lars fra Holmenkollen, Remi fra Oppsal, indiske Amar Singh – som lander på Fornebu da stavepisoden skjer – og Simone med sin AKP-far. Hovedvekten av historien foregår imidlertid i Lars" verden, høyt hevet over byen.

Henrik Langeland har tidligere vist seg som en god historieforteller, og han skuffer heller ikke her. Måten han lar de tre andre hovedpersonene gli inn i historien på er smart formulert og fungerer utmerket. Ikke minst med tanke på at dette er planlagt som en serie.

Til tider kan det kanskje bli litt vel av hans (eller Meltzerfamiliens) nærmest hellige forhold til Nordmarka og skisporten. Men ikke mer enn at vi med glede og spenning ser fram til å følge Lars, Amar, Remi og Simone videre utover åttitallet.