Utedasser, brosteinsbelagte gater og slitne bymiljøer er erstattet med rundkjøringer, kjøpesentre og boligbetongblokker. Det er ikke mye igjen av det gamle Moss.

Gunnar Walter Richter Johansen har med sin Skråblikk på lokalhistorien bidratt med en bok som mange vil kunne kjenne seg igjen i.
Å lese om Arnold Bybud, Sjøbadet og bikkjene som var innskrevet i manntall, gjør noe godt med sjela og vekker tillive nostalgiske stemninger.

Johansen har gjennom flere år bidratt med sine lokalhistoriske betraktninger i Moss Dagblad. Dette tar han nå med seg inn i bokform, og for vår del fungerer det alldeles utmerket.

Riktignok irriterer jeg meg en smule over at navn i flere tilfeller ikke er skrevet fullt. Og jeg er heller ikke overbevist om at alle ord og vendinger er korrekt skrevet selv om forfatteren har vært trofast mot sin dialektale form.

Det er ingen enkel kunstart å skrive på mossedialekt, men for min del gir det den lille ekstradimensjonen som en såpass sterk lokalhistorisk beretning gir.

Skråblikk på lokalhistorien er en meget bredt anlagt samling fortellinger fra Moss, og særlig fra den tiden forfatteren selv var ung. Omfanget er imponerende, og jeg gleder meg stort over de mange bildene jeg aldri tidligere har sett.

Også Helge Pettersens illustrasjoner er gode og ikke minst karakteristiske.

Med denne boken har Gunnar Walter Richter Johansen kommet med et varmt og hjertegodt bidrag for å huske liv og stemninger fra en by som ikke er i nærheten av å være det den engang var.