Gir ut banneord til husbruk

Bok: Mari Kolsrud Hustoft er en av grunnleggerne bak House of Foundation. Nå gir hun ut boka «Drit & dra», en fargeleggingsbok for voksne.foto: eva fretheim

Bok: Mari Kolsrud Hustoft er en av grunnleggerne bak House of Foundation. Nå gir hun ut boka «Drit & dra», en fargeleggingsbok for voksne.foto: eva fretheim

Artikkelen er over 3 år gammel

Med Mari Kolsrud Hustofts bok «Drit & dra» kan du banne og fargelegge samtidig.

DEL

Fargelegging og faenskap – 25 banneord for deg som virkelig trenger det.

Det er undertittelen på boka «Drit & dra» laget av Mari Kolsrud Hustoft fra Moss. En bok full av banneord og kraftuttrykk, kunstferdig dekorert: Kort fortalt en fargeleggingsbok for voksne.

Mari Kolsrud Hustoft er utdannet illustratør og grafisk designer. Hun ble spurt av Gyldendal om å lage boka.

– Den er tenkt som en reaksjon på alle de søte blomster- og kattepusbøkene innen fargelegging. Alt er ikke så perfekt. Den har også en referanse til geriljabroderi, som var aktuelt for noen år siden. Det er en humoristisk vri på fenomenet fargelegging for voksne, sier Kolsrud Hustoft.

For de som ikke var klar over det: Fargelegging for voksne er et fenomen:

– Det er en stor gruppe på Facebook med 6000 medlemmer i Norge, og de er veldig engasjerte. Folk trenger tydeligvis noe å holde på med, smiler Mari, som selv ikke har tid til overs til fargelegging. Hun er en av grunnleggerne bak House of Foundation, er informasjonskonsulent på Galleri F15 og har to barn – ved siden av illustratørjobbing.

– Det var et morsomt oppdrag å få. Vi har prøvd å få inn regionsbaserte banneord, som hæstkuk fra nord og herlegalondon fra vest. Østfold-alibiet er Hælle måne, sier Mari og tilføyer:

– Vi har prøvd å ikke ta med de verste, religiøse eller veldig stygge kjønnsord. Men jævla mannfolk er med, og bitch er med, sa da har vi noe både mot kona og mot mannen.

– Det kan jo hende noen reagerer på dette?

– Da må jeg bare forsvare det med at det er «just for fun», og hvis man ikke liker det, kan man la være å kjøpe boka, sier Mari, som fikk god bruk for sin forkjærlighet for mønstre:

– Jeg har alltid samlet på mønstre, og fikk brukt mye av arkivet mitt, sier hun.

Dermed ble det «ikke faen» med rosemaling, «hæstkuk» på et gammelt tapetmønster og «hellsikke» i art noveau-stil. Ord som shit pomfritt, saft suse og fandens oldemor har også fått en plass. Bare å ta fram fargeblyantene!

– Blir det oppfølger?

– Det er iallfall masse å ta av. Men det beste hadde kanskje vært en bok med positive ord, som en reaksjon på dette, smiler Mari Kolsrud Hustoft.

Artikkeltags