Gå til sidens hovedinnhold

Kjøpesenterlandet-forfatter kommer til Moss bibliotek

Artikkelen er over 4 år gammel

Ronny Spaans kom med både ros og full slakt sist han var i Moss. Torsdag holder han foredrag på Moss bibliotek, etterfulgt av en debatt.

Spaans er forfatter av boka "Kjøpesenterlandet - planlaus norsk stedsutvikling". Han har i mange år reist Norge rundt for å se på byutvikling, og har mange tanker og friske synspunkter om norske byer. Torsdag holder han foredrag på Moss bibliotek.

Slakt og ros

Moss Avis inviterte med seg forfatteren på en rundtur i byen tidligere i år. Han hadde ikke mye godt å si om utviklingen av Bryggekanten og Fleischer brygge:

– Moss har spolert sjøsiden sin. Dette er en gedigen egotripp. Det er trist, i et område som er så sentrumsnært og attraktivt. Dette er en stor tabbe og et eksempel på forfeilet byutvikling, sier Ronny Spaans, som likevel mente at det er håp for Moss:

– Moss har flotte kvaliteter: Sjøsiden, Mosseelva og nærheten til Oslo gjør Moss mer attraktiv enn Fredrikstad. Moss bør se på Kristiansand. Der har man utviklet sjøsiden med kultur, fiskebutikker og fiskerestauranter, en kunstig badestrand og en stor lekepark for barn. Ved siden av stranden er det et stort badeland. Hvis Moss får det, blir Oslo misunnelig, sa Ronny Spaans den gangen.

Forfatteren hadde klare oppfatninger om alt fra plassering av jernbanestasjonen til åpning av kanalbrua:

– Kanalbrua burde vært vippebru. Da kunne man hatt vippebrukafé med vippeboller, hvor folk kunne sitte for å se på båtene når brua gikk opp, sa han blant annet.

Levende byer

I etterkant av foredraget inviterer biblioteket til debatt om temaet «Hva skaper levende byer og det gode byliv»her i vår by.

– I tillegg til forfatteren, har vi invitert flere sentrale aktører, politikere inkludert, til å delta i debatten om byen vår, sier Lise Haugen Larsen på Moss bibliotek.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.