Året er 2000. David Sandum har flyttet til Oslo for å starte i en ny jobb. Etter år med angstanfall og tegn på depresjon klarer han ikke kjempe mot symptomene lenger. Legen forteller at David må legges inn. David sier han ikke vil. «Du har ikke noe valg» er svaret han får. David Sandum blir tvangsinnlagt på Veum, og senere DPS i Moss.

– Å bli lagt inn på lukket avdeling var en veldig sterk opplevelse, jeg husker jeg tenkte «jeg hører ikke til her, jeg er ikke gal», forteller en åpenhjertig David Sandum.

Kunsten redningen

– Kunsten var som en livsline for meg. Det var min måte å overleve på, sier han.

Det er notater fra da han var syk, blant annet gjengivelser av samtaler med psykolog, som nå er blitt til boka «I’ll Run Till the Sun Goes Down–A Memoir About Depression and Discovering Art». Sandum oppdaget kunsten gjennom sykdommen.

– Jeg ble veldig tiltrukket av kunst, spesielt Munch og van Gogh, fordi jeg så det kaoset jeg følte i meg, forteller David Sandum.

Personlig bok

Det var i denne perioden har begynte å tegne og male selv.

– Man må gjøre noe med angsten når den kommer. Noen tyr til destruktive ting, men jeg tyr til det eneste konstruktive jeg kan komme på, sier Sandum. I 2003 fikk han sitt eget atelier i Moss, og Moss danner bakteppet for boka.

I boka deler han personlige detaljer om livet, oppveksten, og hvordan det er å leve med angst. Han forteller at det var viktig for ham å dele alle sider av sykdommen.

– Jeg ville ikke gjøre det halvveis, jeg skulle være ærlig i alt, sier han.

– Jeg ønsker å ta bort litt av stigmaet som er rundt depresjon og angst og fortelle at «dette kan skje alle», sier han videre. Han mener det er viktig å dele alle sider ved depresjon og angst for å hjelpe de som er syke, og ikke minst pårørende.

Vanskelige forhold

Davis Sandum forteller at de fleste syke han har snakket med, hadde vanskelig for å klare seg i et forhold.

– Det finnes noen få helter der ute, en av de heltene er kona mi Kjersti, sier han.

– De som leser boka, vil se denne heltinnen, forteller Sandum, som er åpen om hvor vanskelig det er å være ektemann og far når man er syk.

For Sandum er boka en slags motreaksjon til kunsten han har laget.

– Kunst er flytende og opp til tolkning, jeg trengte å si akkurat det jeg tenkte, forteller han.

Til uken reiser Sandum på bokturné til USA for å promotere boka, som gis ut 25. august.