Fant 37 år gammel pengesjekk fra popdronning

Her er sjekken fra "Alex" (innfelt) som Yngve Horn fant da han ryddet i gamle saker.

Her er sjekken fra "Alex" (innfelt) som Yngve Horn fant da han ryddet i gamle saker. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Yngve Horn fra Son gjorde «Alex» til en ekte popstjerne på scenen. 37 år senere dukket lønna opp.

DEL

Juni 1977. Yngve Horn og Alexandra Naumik Sandøy jogger til Son sentrum, tar en juicepause på kroa, før de løper tilbake til Kjøvangen igjen.

– Alex var en veldig ålreit dame. Folk kjente henne som en diva i skyhøye hæler og leopardtrikot, men hjemme hos meg var det turnsko som gjaldt.

Saturday night fever i Son

37 år etter den daglige morgenrunden frisker Horn opp i gamle minner. Mellom nedstøvede papirer og kladdebøker fra barneskolen dukker nemlig en signert pengesjekk opp.

«50% av totalhonorar på ALEX-øvinger.». Sjekken er adressert Horn, og beløpet viser 750 kroner.

Sommeren 77' var Horn dansetrener- og koreograf for diskodronninga «Alex». De trente sammen hver dag i nesten to uker, men lønna fikk han aldri hentet.

– Når jeg fant sjekken ble jeg først veldig forundret. Jeg husker jo Alex veldig godt, men disse pengene hadde jeg helt glemt, sier Horn.

Han hadde nettopp gitt seg i Den Norske Opera til fordel for Cullbergballetten. På si tok han oppdraget med å trene «Alex» i forkant av en lang konsertturné.

– Vi jobbet mest med hvordan hun skulle bevege seg på scenen. På den tiden var det «Saturday Night-fever» som gjaldt, og jeg husker hun ble veldig sliten av all treningen, sier Horn.

Folkekjær popdronning

Den polsk-norske popstjernen med artistnavnet «Alex» var en folkekjær artist fram ti hun døde i fjor høst. I 1977 vant hun Spellemannprisen for debuten «Alex» og hun ble «Årets spellemann» i 1983. Popstjernen deltok også i «Forente Artister» som var samlingen av norske artister som i 1985 spilte inn sangen «Sammen for livet» til inntekt for sultrammede i Afrika.

– Det å ha egen koreograf som artist på den tiden var helt vanlig internasjonalt, men her hjemme var det ganske unikt, sier den tidligere ballettdanseren.

– Jeg var en ganske utradisjonell ballettdanser. Broren min spilte i popband, og jeg var den første til å sette opp en ballettforestilling med rockeband i orkestergrava, sier Horn.

For gammel

Da han fant igjen pengesjekken ringte han umiddelbart til banken.

– De kunne ikke gjøre noe med sjekker som var over 20 år gamle. Jeg må derfor personlig møte opp Oslo, før de kunne se nærmere på den nokså uvanlige saken, sier han.

Sjekken inneholdt heller ingen utløpsdato, så i Horn krysser fingrene for at pengene fremdeles står i hans navn.

– 750 kroner på den tiden var mye penger. Det var nesten en halv månedslønn, og med tanke på renter over 37 år, må beløpet ha økt nå, sier Horn.

– Men mest gjør jeg det for moro skyld, og sjekken tar jeg en kopi av uansett.

Artikkeltags