Feminine flytende kontraster

Bildene har mange elementer, både fra bunader og andre tekstiler, og fra naturen, sier Anne Langsholt Apaydinli.

Bildene har mange elementer, både fra bunader og andre tekstiler, og fra naturen, sier Anne Langsholt Apaydinli.

Artikkelen er over 10 år gammel

Anne Langsholt Apaydinli viser sine bilder i Intim-galleriet på Henrik Gerner fra i dag.

DEL

– Jeg er norskamerikaner, så jeg er veldig opptatt av mine norske røtter, sier billedkunstneren Anne Langsholt Apaydinli. Tre år gammel flyttet hun til USA, hvor hun ble boende i 46 år. Senere ble det Norge igjen, og de norske røttene gjør seg utvilsomt gjeldende i hennes tegninger, laveringer og akvareller som fra idag kan sees i Intimgalleriet på Henrik Gerner.

Kontraster

– Jeg tar utgangspunkt i Østfoldbunaden, i søljer og vakre mønstre, og setter dem opp mot motiver fra naturen, sier kunstneren, som er glad i kontraster.
Og kontraster blir det når hun setter dekorative bunadmønstre sammen med realistisk tegnede menneskefigurer, gjerne utstyrt med sommerfuglvinger. Hun er ikke redd for å ta seg friheter fra inspirasjonskildene, flytter bunadmønstrene rundt på sine figurer og bruker kvinnenes hår som dekorativt element i de detaljrike bildene.
Hun lar høner fly eller gi sauer gevir. I bildet "Øremerket" har hun sågar utstyrt en sau med høyhælte sko.
– Jeg er så begeistret for sauer. Jeg syntes den sauen trengte høyhælte sko for å bli litt elegant, sier Apaydinli, som ikke er opptatt av symbolikk.
– Jeg vil bare at bildene skal være vakre og originale. At de skal flyte, sier hun.

Feminint

– Bildene mine er feminine. Kvinner og unge mennesker liker dem. Noen menn også, smiler kunstneren.
Hun bruker mye foto som utgangspunkt, og legger gjerne gjenkjennelige motiver og landskaper i bakgrunnen, ikke minst fra Onsøy. Her bor hun sammen med billedkunstneren Odd Skullerud, som for tiden stiller ut i Henrik Gerners annen etasje.
– Ingen kan se på bildene våre at vi er samboere. Vi har separate atelierer og samarbeider ikke. Det eneste vi har felles som kunstnere er at vi bruker landskapet omkring oss, smiler Anne Langsholt Apaydinli. n

Artikkeltags