Både lørdag og søndag var det duket for verksteder og aktiviteter for både barn og unge. Og kanskje mest populært av alt: ønskereprisen fra sommerens Momentum. Nemlig den interaktive performancen til kunstnerduoen Lundahl & Seithl der publikum fikk være med på en kunstopplevelse i blinde.

Godt besøk

Punkt Øs Informasjonskonsulent Mari Kolsrud Hustoft forteller at performancen var fullbooket og at de ellers var veldig fornøyd med både vær og besøk.

– Vi hadde også satt opp en buss fra Oslo, men det var ingen som benyttet seg av det tilbudet. Vi så likevel at det var mange utenbys fra som hadde funnet veien til Alby på egen hånd, sier Kolsrud Hustoft, som også sier det er gledelig at verkstedene for barn og unge var godt besøkt.

– At det kom et sted mellom 40 og 50 på debatten om galleriets posisjon som samtidskunstformidler var også bra, synes informasjonskonsulenten.

Les også

50 år med samtidskunst

 

Spent på fremtiden

En av dem som overvar lørdagens panelsamtale var Turid Greaker Pedersen, som var dem først ansatte på galleriet etter familien Brandstrup og som hadde jobbet ved galleriet i nesten 40 år før hun gikk av med pensjon. Hun synes det var morsomt å være tilbake.

– Det er mange kjente fjes her. Og jeg håper jo at galleriet vil fortsette i mange år til, sa Pedersen. Blant lørdagens tilhørere var også Sons-kunstner Arne Samuelsen, som selv har stilt ut en rekke ganger på galleriet på Alby, Den første gangen var en separatutstilling i 1987, minnes kunstneren,

– Jeg er spent på høre hva det tenkes om galleridriften fremover, sa Samuelsen, som ikke hadde noen planer om å blande seg i samtalen.

 

Åpent alle dager

Det gjorde derimot tidligere direktør Tore Flesjø, som sammen med en annen tidligere direktør, Gjerturd Sandqvist og dagens direktør Dag Aak Sveinar satt i panel sammen med ordstyrer og kunstkritiker Mona Gjessing. Til tross for at Gjessing forsøkte å få panelet til å snakke om dagens Galleri F 15, ble det mange tilbakeblikk i Storsalen på Alby lørdag.

Bildeserie

Jubileumshelg på Galleri F15

 

Flesjø, som var direktør fra 1983 til 1992 kunne for eksempel fortelle at galleriet på mange måter er mer strøkent i dag enn da han regjerte på Alby, men han syntes likevel galleriet burde satse enda mer på markedsføring og åpenhet både i form av tilstedeværelse og åpningstider.

– De burde vært åpent fra 11 til 19.00 hver dag hele året. punktum, sa Flesjø.

Galleridirektør Dag Aak Sveinar sa på sin side at Galleri F 15 beliggenhet på Alby, er unik og at den nå dyrkes fram enda mer fremover.

Mosseforfatter og kunstner Ari Behn hadde også tatt turen til jubileet på lørdag.

– Jeg har vært på Galleri F 15 siden jeg var sju år gammel og jeg synes fremdeles galleriet er en viktig premissleverandør. Og mitt inntrykk er at galleriet er i ferd med å få en ny vår. At det til tross for konkurranse fra langt flere hold enn da jeg var liten, er i ferd med å bli viktig igjen. Også utenfor Moss. For meg er Galleri F 15 både folkelig, åpent og samtidig arrogant og smalt, sier Behn.