– Musikk har vært hele livet mitt, sier Rolf Thomas Thommessen, billedkunstner, musiker, komponist og gallerist. Lørdag åpner han utstillingen "Nocturne" på sitt eget Galleri Kvinnelist. De 16 monotypiene på utstillingen er alle resultater av at kunstneren har lyttet til musikk.

Hildringstimen

Og han har hørt på mye forskjellig: Ett bilde er inspirert av David Bowies "Space Oddity", et annet av Jimi Hendrix' "The wind cries Mary". Her er både Edvard Grieg, Beatles og flamenco.
– "Nocturne" er et musikkstykke eller maleri med en drømmende karakter. Som regel kommer bildene til meg når jeg sover den letteste søvnen, i 4-5-tiden om morgenen, sier Thommessen.
– En sommermorgen da jeg våknet og skulle dra ut hit for å jobbe, kjørte jeg isteden ned til Tronvikstranda og så utover sjøen. Og så tenkte jeg på Erik Byes "Hildringstimen", sier den allsidige kunstneren. Resultatet var bildet "Mot hildringstimen".
Som billedkunstner har han alltid benyttet seg av musikk.
– Musikken gir nye innfallsvinkler til bildekomposisjoner, sier Thommessen, og røper at det er jazz og blues som får dominere i atelieret.
– Jazz er hissig rødt, og blues blir melankolsk blått, sier han.

Skalpell

Monotypiene er ganske abstrakte, men har ulik grad av figurative elementer. Bildene lager han ved å trykke flere lag trykkfarge med en glassplate mot papir. Deretter skraper han fram detalj- ene med en skalpell.
– Jeg maler med skalpellen, sier Thommessen. Bildene blir enten til i atelieret på bakrommet til Kvinnelist, eller i Danmark.

Blues

Selvfølgelig blir det musikk under åpningen lørdag. Thommessens eget Kolbotn Bluesband spiller både matiné og juleblues om kvelden. Og som musiker er Thommessen en gammel ringrev:
– Kolbotn Bluesband spilte på Moss Bluesklubb for 40 år siden. Da het bandet Sekt. Radka Toneff sang, Freddie Dahl spilte gitar, og jeg var også vokalist. Vi spilte på Blinken i Moss og det var stinn brakke hver bidige kveld, smiler Rolf Thomas. Men han kan ikke svare på hva som kom først, musikken eller kunsten:
– Det kom samtidig.