Her blir mossekonjakken Christian Frederik XO født

Gikk seriøst og grundig til verks Under konjakkhuseier Kim Birkedal Hartmanns (fra venstre) oppsyn så, luktet og smakte Anders Fægri, Rolf Wiggo Sandberg og Pål Bjerketvedt seg frem til Christian Frederik XO.

Gikk seriøst og grundig til verks Under konjakkhuseier Kim Birkedal Hartmanns (fra venstre) oppsyn så, luktet og smakte Anders Fægri, Rolf Wiggo Sandberg og Pål Bjerketvedt seg frem til Christian Frederik XO.

Artikkelen er over 10 år gammel

Christian Frederik XO skal den hete. Torsdag ble Moss 1814 Konventionscognac unnfanget i konjakkens hjerte i Frankrike.

DEL

– Et veldig bra og spennende tiltak. Kjempeflott! Og ekstra spennende at konjakkhuset som skal lage konjakken har bånd til Peterson/Mollatt-familien. Jeg vil berømme mossingene som har tatt dette initiativet, sier ordfører Paul-Erik Krogsvold til Moss Avis.
Han ble orientert om mossekonjakkprosjektet av initiativtakerne i herreklubben Martin-Å (se egen sak om klubben på side 30) tidligere denne uken.

Sterk start

Moss Avis var også underrettet og fikk være med da Anders Fægri, Rolf Wiggo Sandnes og Pål Bjerketvedt på vegne av herreklubben så, luktet, smakte og blandet seg frem til konjakken som 6. september neste år lanseres som Christian Frederik X0, Moss 1814.

Sterk start

I elvegaten Quai de l'Orangerie 20 i Jarnac, Cognac – i nabolaget til de store konjakkslottene Braastad og Courvousier – tok husets sjef Kim Birkedal Hartmann og sjefsblender Philippe Braastad Tiffon hjertelig og veldig seriøst imot mossetroppen.
Etter en omvisning i det spartanske tapperiet og i garasjelageret med sterke dråper – hovedlageret ligger på utsiden av bebyggelsen av sikkerhetsmessige årsaker – bar det inn på det staselige kontoret for å smake på råvarene.

– Det er hardt arbeid, men noen må gjøre det. Og Philippe og jeg må gjøre det hver dag. Derfor står jeg alltid opp med et smil om munnen, smilte Kim Birkedal Hartmann.

Christian Frederiks sjel

Sjefsblender Braastad Tiffon – med 20 år bak seg som sjef i Braastad og Tiffons gedigne konjakkhus – stilte sirlig opp seks flasker med konjakk med en styrke på 53 til 57 alkoholprosent.
Utenfor var det seks varmegrader, det blåste og vinden pisket mot vinduene i Braastad Tiffons 6–700 kvadratmeter store konjakkhus og bolig.
Inne var det behagelig – og temperaturen steg mildt gjennom smaksseansen før trioen hadde bestemt seg og Phillippe i tredje forsøk tryllet frem rett mossemiks:
– Nå begynner Christian Frederik å leve! Jeg kan nesten føle applausen hans, smilte Pål Bjerketvedt meget tilfreds.

Spøkefull idé.

Herreklubben Martin-Ås initiativ var først en spøk.
– Men vi skjønte raskt at det å bli ambassadører for en mossekonjakk jo passer oss perfekt. Vi knytter den opp mot 200-årsjubileet for Konventionen til Moss, og lanserer den noen år i forveien, forklarer Bjerketvedt.
Martin-Å ønsket å lansere konjakken 14. august neste år, men strikt regelverk – som herreklubben har jobbet seg iherdig igjennom – sier nei til lansering den datoen.

Tror på suksess

Kim Birkedal Hartmann leverer 300.000 konjakkflasker i år, blant annet 900 til House of Lords i England. Han har lansert lokale konjakker i Norge tidligere og omsetningen har variert.
– Konjakken dere har blandet er svært god, etiketten Geir Fevang har laget er nydelig, så dette kan gå bra, mente han.
– Dette tror vi på. Og vår andel av et eventuelt overskudd skal gå til et godt formål, fortalte mossingene. Før de ble bedt opp trappen til en herskapelig og gøyal lunsj hos Philippe.

Artikkeltags