Jeg er glad jeg ikke visste hvor mange utfordringer vi kom til å møte før vi gikk i gang med dette, sier Martin M. Sørhaug.

Han er daglig leder av House of Foundation. På lørdag blåser han ut fem lys på kaka til kultur- og litteraturhuset.
– Litt naivitet og stormannsgalskap måtte til den gang, innrømmer han.

Høsten 2009 var Sørhaug og Mari Kolsrud Hustoft på utkikk etter et lokale. Han trengte et lager. Hun et atelier.
– Alt var ganske impulsivt og lite planlagt. Huset ble det sikreste vi hadde, sier Kolsrud Hustoft.

Kunstnerkollektivet flyttet inn i lokalene til gamle Mølla Kunstskole. 600 kvadratmeter skulle danne grunnlaget for resten av virksomheten i Møllebyen.

– Det var også noe i veggene her. En umiddelbar god aura, mimrer styrelederen.

Trodde på nedleggelse

Fem år senere kan huset by på bokhandel, visningsrom, kunst- og designutsalg, kontorer og atelierer. Ut av prosjektet springer også Møllebyen Litteraturfestival, husets egen barnefestival HOF – For Kids, og mange gode minner om fullsatte arrangementer.

– Jeg tror vi har lyktes så godt på grunn av kvaliteten vår. Vi har også blitt mange mennesker involvert i prosjektet. Mennesker med helt ulik bakgrunn og kunnskap. Det gjør det til et spennende hus å være i, sier Kolsrud Hustoft.

Til tross for skryt både i og utenfor kommunegrensa, har særlig det siste året bydd på en del utfordringer for kulturhuset.
– Vi har innsett at 2014 må bli et år der vi både ruster og rydder opp. Vi har ingen form for egenkapital, derfor blir dette det mest utfordrende halvåret for oss så langt, sa Sørhaug til Moss Avis i sommer.

Økonomi og andre formelle utfordringer er stikkord.

– Det var bekmørkt i sommer. På et tidspunkt var jeg sikker på at det var kroken på døra.

Håper å kunne skape arbeidsplasser

Men døra står fremdeles åpen. Det skal den fortsette å gjøre.
– Vi har lagt så mye tid og ressurser i dette prosjektet. Da gir man seg ikke så lett, sier Kolsrud Hustoft.

Sørhaug nikker.
– Selv om uka kan være vanskelig og hard, er det alltid verdt det til slutt. Særlig de kveldene vi har hatt fulle hus, og ikke stenger dørene før fire på natta er høydepunkter å trekke fram.

Nå har gjengen begynt å ane lyset i tunnelen.
– Utfordringen har hele tiden vært å få kommunal støtte. Nå håper jeg vi snart kan skape arbeidsplasser her, sier Sørhaug.

Først skal fem år med både opp- og nedturer for House of Foundation markeres med en egen minifestival.
Det blir blant annet opplesninger av Brage-prisbelønte Vigdis Hjorth, Bjarte Breiteig, Monica Isakstuen, Ulf Karl Olov Nilsson & Tina Åmodt. Kvelden avsluttes med konsert av mossebandet Beezewax.