Sarmite Oberrauter, som opprinnelig kommer fra Latvia, har vært organist i de to kirkene i Hobøl siden 2001. Jens-Henrik Skjelderup har vært kirkeverge i kommunen i 20 år, og de siste 14 har han jobbet kontinuerlig med «prosjekt nytt orgel». Nå er begge inderlig tilfreds med at den store dagen nærmer seg, da det nye orgelet i Hobøl kirke endelig kan tas i bruk.

Gudstjeneste. – Etter noen måneder med tilpasning, innkjøring og justeringer er det klart for storstilt markering nå på søndag – med gudstjeneste på formiddagen og konsert på kveldstid, sier Skjelderup og Oberrauter til Moss Avis oppe på det trange orgelgalleriet i middelalderkirken.

71 år siden. Hobøl kirke fikk sitt første orgel i 1880-årene, mens et nytt pneumatisk J.H. Jørgensen-orgel kom på plass i 1937.
– Det er altså 72 år siden den siste orgel-oppgraderingen, og det er på høy tid at den over 800 år gamle kirken får et godt mekanisk orgel, sier kirkeverge Skjelderup.
England. Det nye orgelet er bygd i Leicestershire i England av Peter Collins Organ Builders Ltd. Og Peter Collins vil selv være til stede under innvielsen kommende søndag.
Dette handler altså om et mekanisk pipeorgel med både hovedverk, svellverk og pedal. Det har 14 stemmer, hvorav fem er fra det gamle orgelet i Hobøl kirke. Nede fra kirkeskipet ser man ikke den store forskjellen.

Liksompiper. – Fasaden på det nye orgelet er den samme som på det gamle, bortsett fra at liksompipene i midtfeltet er byttet ut med klingende piper, redegjør kirkevergen og organisten.
– Kombinasjonen av gamle og nye stemmer er vellykket, og resultatet, hva klang angår, er meget tilfredsstillende, legger de til.

Store beløp. Planene om nytt orgel i Hobøl kirke hadde ikke latt seg realisere uten gavmilde hoblinger.
– En komité under ledelse av Arne Bjerklund har gjennom årene samlet inn over en halv million kroner. Orgelet har alt i alt kommet på en snau million kroner. Kommunen har grovt sett bidratt med én tredjedel og innbyggerne i Hobøl med to tredjedeler. Hver eneste én av dem fortjener en stor takk for små og store bidrag, sier Jens-Henrik Skjelderup.

Kveldskonsert. Kommende søndag, 11. oktober, er som nevnt en stor dag i og for Hobøl menighet – først gudstjeneste på formiddagen med en stolt Sarmite Oberrauter på orgelkrakken. På kvelden blir det stor konsert med musikk av blant andre J.S. Bach, Henning Sommerro, Egil Hovland og Iver Kleive.
På denne konserten deltar Sarmite Oberrauter sammen med organist Arne J. Solhaug. Tomter sangkor synger med Mona Bekkhus som dirigent, og sopranen Sigrun Baar er solist.
Er du interessert i å høre vakker orgelmusikk i en vakker kirke, er Hobøl stedet!