"Kjærlighet til alle, ikke hat mot noen"

Ahmadiyya-menigheten i islam har Koranen-utstilling på Moss bibliotek frem til 27. april. Her er imam Shahid Mahmood Kahloon (far venstre), mossevaraordfører Knut Lindelien, imam Maqsood A. Virk og Rygge-mannen Mahmood islam Khawaja under gårsdagens åpning.

Ahmadiyya-menigheten i islam har Koranen-utstilling på Moss bibliotek frem til 27. april. Her er imam Shahid Mahmood Kahloon (far venstre), mossevaraordfører Knut Lindelien, imam Maqsood A. Virk og Rygge-mannen Mahmood islam Khawaja under gårsdagens åpning.

Artikkelen er over 12 år gammel

Ultrafredlige muslimer presenterer en tolkning av islam som gjør dem forfulgt i den arabiske verden. I går kom de til Moss.

DEL

– Det er veldig fint å få ønske dere velkommen hit og la dere få fremme deres syn på hva som er islam, sa varaordfører Knut Lindelien (SV) da han i går åpnet vandreutstillingen til Ahmadiyya-menigheten.
I følge de to imamene som var med på åpningen, har denne grenen av islam 1500 medlemmer i Norge og 200 millioner medlemmer i til sammen 189 land.

Pasifist

Bevegelsen ble startet i India av Hadhrat Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908), en mann som var like pasifistisk som Ghandi og som presenterte følgende motto:
"Kjærlighet til alle, ikke hat mot noen".
100 år etter grunnleggerens død, setter Ahmadiyya i Norge nå inn en ekstra misjonerende offensiv og forkynner sin versjon av Koranen.

Jihad uten våpen

– Vi gjør dette for å gi kunnskap om Koranen. Islam betyr fred, frihet og toleranse. Vi mener at alle mennesker er like mye verdt, uavhengig av kjønn, religion og rase. Jihad (hellig krig) er kun tillatt med penn, litteratur og diskusjon – ikke med våpen, forklarer imamene Maqsood A. Virk og Shahid Mahmood Kahloon om menighetens lære.

Sterk motstand

De mener at alle religioner springer ut fra én Gud, men erkjenner at deres syn ikke blir tatt bare godt imot av andre muslimer. Tvert imot, så aksepterer ikke engang alle muslimer at Ahmadiyya-medlemmer kaller seg muslimer.
Ahmadiyyas "Fred være med deg" er forbudt å si i flere land, og menighetens øverste åndelige leder ble forfulgt da han bodde i Pakistan. Derfor har han siden 1984 hatt tilhold i England.
– Vår tro skiller oss veldig fra mange andre muslimer, erkjenner Ahmadiyya-imamene.
– I Pakistan har våre medlemmer ikke stemmerett og i hele den arabiske verden blir vi forfulgt, forteller Maqsood A. Virk.

Forsiktig

Dette gjør utstillingsansvarlig Jannicke Sørensen ved Moss bibliotek noe tilbakeholden:
– Det er mangfoldsåret i år, og biblioteket er et offentlig sted hvor alle mulig meningsytringer bør få komme frem, sier hun innledningsvis. Etterpå tilføyer hun:
– Jeg trodde at dette var en utstilling om Koranen, ikke om Ahmadiyya-menighetens budskap og tolkning av Koranen. Det er viktig å understreke at dette ikke bibliotekets budskap.
Trøsten får være at utstillingen har fått henge i fred på biblioteker over hele Norge i flere måneder allerede. n

Artikkeltags