Da Moss Avis besøkte House of Foundation i tirsdag formiddag, var arbeidet med å pakke de nyankomne bøkene ut fra pappeskene i full gang. I kveld er det storstilt lansering på kulturhuset i Møllebyen og snart er bøkene å finne i byens bokhandlere. Selv for en erfaren forfatter som Halberg er det fortsatt noe helt spesielt å motta en rykende fersk bok fra trykkeriet.

– Ja, det er en god følelse. Samtidig har jeg aldri vært mer nervøs for hvordan en bok vil bli tatt imot, røper Halberg overfor Moss Avis.

Et nytt steg

For med «Nederlaget» tar Jonny Halberg et nytt steg i forfatterskapet sitt. Romanen tar utgangspunkt i hendelsene i Moss sommeren 1814, etter at Kong Christian Frederik og hans følge har kommet til byen for å avgjøre Norges videre skjebne, enten i union med Sverige, eller som et selvstendig land, med en dansk konge.

– Jeg har jo aldri tidligere skrevet en roman med et så tydelig historisk bakgrunnsteppe. Det har vært en ny erfaring for meg og medfører selvfølgelig at jeg er mer spent enn vanlig, sier Halberg, som har måttet dykke ned i et omfattende kildemateriale i forbindelse med «Nederlaget».

– Det finnes mange bøker og store mengder informasjon på nettet. Jeg har lest det jeg har klart, noe som har vært en utrolig givende og spennende opplevelse. Sommeren 1814 var utrolig dramatisk, både her i Moss, i Norge og internasjonalt. Selv var jeg, som mange andre, ganske blank på hva som egentlig skjedde disse ukene, før jeg begynte å lese meg opp. for 15–16 måneder siden, sier Halberg.

Vil pirre nysgjerrigheten

Ifølge forlaget H//O//F, et som springer ut fra kunstnerkollektivet House of Foundation, er «Nederlaget» blitt «en roman om mennesker som står i den å politiske stridens midte, i en tid da kaos råder og store omveltninger skjer i Europa. Det er også en roman om mennesker som kjemper for sin identitet, uforløste følelser, om en by preget av nød og fattigdom, om norsk overklasse, en dansk konges kvaler, om kjærlighet til hester, og om død. Historien blir fortalt gjennom Christian Frederiks kammertjener Ole Pedersen.

– Jeg tør ikke spå noe om hvordan boka vil treffe leseren. Men jeg håper jo selvfølgelig at folk vil sette pris på den. Jeg har tolket kildene mine fritt, men en av hovedhensiktene mine med boken er å gjøre leserne nysgjerrig på norsk historie, sier Halberg.

Forlegger Martin M. Sørhaug i H//O//F har store forventninger til boka.

– Den er jo «timet» i forhold til 200-årsjubileet, i tillegg til at den bør treffe bredt, både i Norge, Sverige og Danmark.
Under lanseringen på HOF i kveld skal forfatteren selv lese utdrag fra boka og intervjues av historiker Åsmund Svendsen. Det blir også levende musikk ved Ole Emil Sigvartsen.

– Han vil garantert renske opp i øregangene til de som møter opp, sier Halberg og ler.