– Møllebyen litteraturfestival virker som en kjempefin festival, med en imponerende liste over navn. Jeg er stolt over å ha blitt spurt om å delta, sier Tina Åmodt (24), forfatterdebutant fra Askøy.
Hun har fått æren av å åpne den aller første Møllebyen litteraturfestival på fredag, og skal lese fra sin debutbok Anleggsprosa; en serie kortprosatekster som tar for seg arbeidet på en byggeplass, fra første befaring og til betongarbeidet er ferdig.

Anleggsprosa

Boken kom i slutten av mars, og har fått kritikerne til å juble. Blant dem Moss Avis’ anmelder, som blant annet skrev: «Anleggsprosa er et fundament hun kan bygge forfatterskap på».

– Det har vært fantastisk, helt overveldende. Jeg blir skjelven i stemmen når jeg snakker om det. Jeg visste ikke at det skulle bety så mye for meg at folk faktisk liker boken. Men det gjør det, sier Tina Åmodt på telefon fra Gøteborg, hvor hun studerer Litterär Gestaltning.

Byggeplass

– En byggeplass er et spesielt område. Den er en midlertidig sone som gjennomgår store forandringer, og er forbudt område for folk utenfra. Jeg synes det er spennende å skrive om, sier Åmodt, som selv har erfaring med anleggsbransjen.

– Jeg har hatt sommerjobber på byggeplass, mer eller mindre frivillig. Men jeg har ikke fagbrev, slik hovedpersonen min har. For tre år siden begynte jeg å skrive tekster om byggeplassen, og da oppdaget jeg at her var det mer å hente. Etter hvert fant jeg ut at det er mye som får plass på en byggeplass, sier forfatteren, som mener tekstene leses på ulike måter.

– Jeg føler vel at teksten er klokere enn meg, smiler hun.

– Har du fått tilbakemeldinger om boken fra noen som jobber i anleggsbransjen?

– Noen, og det er de jeg er aller mest nervøs for, smiler Tina Åmodt.

Friskt

Det er kunstnerkollektivet House of Foundation som står bak Møllebyen litteraturfestival, som arrangeres til helgen. Arrangerene har på sikt store ambisjoner, og årets festival blir et pilotprosjekt. Men programmet er likevel innholdsrikt, med 17 forfattere, konserter og utstilling i to dager i lokalene i Møllebyen.

– Det er naturlig å la Tina Åmodt åpne festivalen. Hun er ung, frisk og skriver litteratur som er forankret i industriell tradisjon, sier arrangør Jonny Halberg.