Arbeider med stor Ipad-kunst på kjøkkenet

Arbeider over alt: Nikolai Lockertsen viser fram noen av de siste tegningene han har laget på Ipad. Som travel småbarnspappa og pendler til Oslo kan han jobbe hvor som helst med kunsten sin, som lar seg godt omdanne fra 9,7 tommers skjerm til høyoppløselige plakater i metersklassen. Alle foto: Kristine Andreassen

Arbeider over alt: Nikolai Lockertsen viser fram noen av de siste tegningene han har laget på Ipad. Som travel småbarnspappa og pendler til Oslo kan han jobbe hvor som helst med kunsten sin, som lar seg godt omdanne fra 9,7 tommers skjerm til høyoppløselige plakater i metersklassen. Alle foto: Kristine Andreassen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Digitaliseringen tar av på alle fronter. Nikolai Lockertsen lager maleriske kunstverk ved kjøkkenbordet, helt uten å søle med maling.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Tidligere tegnet Nikolai Lockertsen små akvarelltegninger på bussen mellom Øreåsen og Oslo, der han jobber.

– Nå har jeg alt jeg trenger for å lage en fullgod tegning på Ipaden, sier han og viser fram sine siste kunstverk på den 9,7 tommer store skjermen.

Lockertsen er i disse dager aktuell med utstilling på Galleri Henriette Sonne i Drøbak. Sammen med flere andre utstillere henger hans samling med høyoppløselige digitale «oljemalerier» i både store og små formater.

– Fordelen med denne kunstformen er at den er så anvendelig, og en slipper alt klinet med maling og koster. Samtidig så har programvaren til iPaden blitt så bra at det ikke finnes noen grenser lenger for hva man kan gjøre, sier han.

Ikke utbredt

Ipad-kunst er foreløpig et relativt ukjent begrep for mange. Selv om tegneprogram til datamaskiner og tegnebrett har eksistert siden datamaskiner kom til på markedet, så er mange blitt store og tunge å bruke. Appen fra Procreate er spesiallaget for Ipad og gir deg akkurat det du trenger.

– Jeg ble kontaktet av selskapet da de så at jeg hadde publisert noen tegninger på foto-nettstedet Flickr. De ønsket at jeg skulle gjøre noe promo art work for dem, så nå jobber jeg med å utbedre Appen, sier Nikolai, som også skal starte med kurs i tegning og maling på iPad på Galleri Sonne etter jul.

– Det er mange som ønsker å lære seg dette verktøyet. Både helt uerfarne tegnere og mer viderekomne, forteller Lockertsen.
Han jobber til daglig i Storm Studio i Oslo og har bidratt med animasjoner på en rekke filmer som «Trolljegeren», «KonTiki» og «Lange Flate Ballær». I tillegg har han nylig vært tre måneder i Toronto hvor han har laget concept-art for Harald Zwarts nye film «The Mortal Instruments – City of Bones»

Avansert og enkelt

– Motivene mine bærer ofte preg av filmscener. Det er mye stemning og detaljer. Dette er svært nyttig for en regissør som ønsker å ha et konkret bilde på hvordan en scene skal se ut. Fordelen med Ipad-skissene er da at jeg kan ta vekk og legge til elementer ettersom ideene forandrer seg, sier Lockertsen.

– Men er det ikke litt juks, kan dette kalles ekte kunst?

– Absolutt! Programmet tegner ikke for deg, du må kunne alle de sentrale prinsippene om komposisjon, teknikk og oppbygning av et bilde, og du må tegne alle strekene selv.

Samtidig åpner tegneprogrammet for at en kan lage bilder tett inn til ekte malerier, med mulighet for alle maleteknikker, samt egen eksperimentering, tegnet enten med en digital penn, eller bare med fingrene.

– Pennen er til og med trykksensitiv slik at en kan få fram nøyaktig de samme nyansene i en strek som med en vanlig blyant, sier kunstneren, som foreløpig er alene på topp i denne kunstsjangeren.

Artikkeltags