Ary Ketting på Østfold Kunstnersenter

 Med åpning av utstilling på Østfold kunstnersenter den 11. september, er det naturlig å tenke at Ary Ketting har hatt politiske baktanker med installasjonen sin. Det benekter mossekunstneren.

Med åpning av utstilling på Østfold kunstnersenter den 11. september, er det naturlig å tenke at Ary Ketting har hatt politiske baktanker med installasjonen sin. Det benekter mossekunstneren. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg er fremdeles satt ut av at noen kan ta seg til rette ved å sette dreping i system.

DEL

Mossekunstner Ary Ketting er for tiden aktuell med installasjonen «Round goes the gossip» på Østfold kunstnersenter (ØKS), som rett ved fergeleiet i Fredrikstad.
Ketting er en av fire kunstnere som bidrar til utstillingen som åpner dørene lørdag 11. september.

Mossekunstneren forteller at hans installasjon, som mange kanskje vil assosiere med dødsstraff, USA og tvangstrøyer, ble til fordi han ikke fikk til et annet prosjekt.
 

Endring i planene

– Det jeg egentlig skulle lage, var inspirert av en nederlandsk novelle og handlet om jordens rotasjon, om jordens akse og menneskes plass i det hele. Men så skjer det ting som man ikke har kontroll over, noen prosesser må bare gå sin gang. Det som skulle bli en installasjon av eksistensiell karakter har endt opp som et spørsmål av fortsatt eksistensiell karakter, men hvor veien og resultatet har blitt noe annet enn forventet, sier Ketting, som også jobber mot en ny kollektivutstilling på Galleri Henrik Gerner i Moss rundt juletider.

Hjemmekjær

– Dette er ikke en politisk installasjon. På ingen måte. Jeg har riktignok hatt faser i livet der jeg kunne ha brent det amerikanske flagget, men dette er mer et uttrykk for angsten jeg føler når jeg tenker på dødsstraff. Jeg kikket på en del fotografier før jeg skulle lage stolen, og noen av dem orket jeg knapt se på. Etter hvert begynte jeg å identifisere meg med dem som hadde laget de elektriske stolene. Og så tenkte jeg at de burde vært mer forseggjort og at jeg kunne lagd dem bedre.

Ketting stiller ut med fotograf og tegner Lene Ask fra Oslo). Med tittelen «Her bor jeg» viser blant annet Asks fascinasjon for boligblokker og tomme roms historie. Ask er utdannet fotograf men har i den siste tiden jobbet mest som illustratør og
tegneserietegner. Denne utstillingen er hennes første der hun kombinerer både tegning og fotografi.

Guatemala

Veteran Jan Svensen debuterer også på sett og vis til helgen. I kafeen på ØKS viser han en serie fotografier fra hans mange opphold i Guatemala der han blant annet har deltatt på en rekke utstillinger med sonskeramiker Hanne Lunder.

De to har blant annet akkurat stilt ut i Nasjonalpalasset i Guatemala city sammen. Og 23. september kommer Lunder til ØKS for å holde foredrag.

Fredrikstadkunstner Terje Westfoss er også representert på ØKS med den keramiske utstillingen «Speilvendt», der han i tillegg til å vise nye og gamle arbeider i ulikt format av steingods og porselen, også ønsker å gi publikum et tidsperspektiv i form av en bok- og en fotografiinstallasjon.

Utstillingen varer til 24. oktober.


 

Artikkeltags